Kyrkostyrelsens förslag: Så ska den nya hanteringen av valsedlar möjliggöras

Inför tidigare kyrkoval har varje nomineringsgrupp själva kört ut sina valsedlar till vallokalerna. Inför kyrkovalet 2025 blir det i stället valnämndernas uppgift. Foto: Marcus Gustafsson

Kyrkostyrelsen föreslår kyrkomötet att göra två ändringar i kyrkoordningen. Detta som en följd av förra årets beslut om en förenklad valsedelsdistribution. 

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Inför tidigare kyrkoval har varje nomineringsgrupp själva kört ut sina valsedlar till vallokalerna. Inför kyrkovalet 2025 blir det i stället valnämndernas uppgift. Foto: Marcus Gustafsson

Förra årets kyrkomötet beslutade att göra ändringar i valsedelsdistributionen under kyrkovalet. I stället för att valsedlar som trycks via kyrkostyrelsen ska fördelas till vallokalerna av varje enskild nomineringsgrupp, ska valsedlarna framöver gå direkt från tryckeri till valnämnd.

För att förändringen ska gå att implementera föreslår nu kyrkostyrelsen att kyrkomötet gör ändringar i kyrkoordningen. Två stycken som reglerar hur många valsedlar som får tryckas via kyrkostyrelsen och kostnaden för dessa föreslås läggas till.

Socialdemokraterna reserverade sig

De fem ledamöter som sitter i kyrkostyrelsen för Socialdemokraterna reserverade sig mot beslutet att skicka förslaget vidare till kyrkomötet.

I sin reservation skriver ledamöterna att konsekvenserna av beslutet är bristfälligt utredda. De är också kritiska till att nya system för valsedelsdistribution behöver påbörjas innan förändringar i kyrkoordningen har trätt i kraft för att finnas på plats till kyrkovalet 2025.  

“Det är enligt vår uppfattning inte ett seriöst sätt att arbeta och åsidosätter den goda ordning som Svenska kyrkan på nationell nivå normalt arbetar efter,” skriver socialdemokraterna.  

Motionen som kyrkomötet röstade ja till förra året var undertecknad personer från nio nomineringsgrupper. Ett av motionärernas främsta argument var att en mer direkt distribution av valsedlarna skulle leda till färre transporter och därmed lägre klimatavtryck.