"Se människan" är Svenska kyrkans engagemang på bokmässan. Arrangemangen består av scenprogram, seminarier, utställningar och aktiviteter på stan. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Judisk kultur är ett av årets teman på Bokmässan i Göteborg. Det märks tydligt också hos Svenska kyrkans arrangemang under mässan. "Vi har tagit fasta på det temat och årets bokmässa är nog den mest teologiska vi har gjort", säger Mikael Ringlander, programchef.
– Det är otroligt viktigt att vi pratar om vad det betyder att Jesus var jude, säger Mikael Ringlander som är programchef för Se människan, Svenska kyrkans engagemang under Bokmässan, vilket genomförs i samarbete med bland annat Sensus, Sigtunastiftelsen och Verbum.
– Jesus som jude följde ju de judiska högtiderna, och vi behöver se vem Jesus var och hur den kultur han levde i såg ut, säger Mikael Ringlander.
Juden Jesus
Göran Rosenberg, journalist och författare, leder ett seminarium under torsdagen med temat ”Juden Jesus” med utgångspunkt i att Jesus var jude och hur det har påverkat den judisk-kristna gemenskapen genom historien. I samtalet som hålls på Se människan-scenen under torsdagen den 28 september medverkar ärkebiskop Martin Modéus, rabbinerna Ute Steyer och Morton Narrowe samt kardinal Anders Arborelius.
Martin Modéus återkommer även på fredagen i ett annat samtal med judiskt tema. Då handlar det om konspirationsteorin och myten kring det judiska världsherraväldet. Övriga deltagare är forskaren Cora Alexa Døving och Ingrid Lomfors, tidigare överintendent för Forum för levande historia. Journalisten Per Svensson leder samtalet.
Inspirerande dialog
– Men redan på onsdagen, dagen före bokmässan, kommer vi att ha ett seminarium om ersättningsteologi, vilket är uppfattningen att judendomen ersattes av kristendomen när gamla förbundet i gamla testamentet ersattes med det nya förbundet i nya testamentet. Är ersättningsteologin i sin råaste form antisemitism? Den har ju lett till pogromer och förföljelser, säger Mikael Ringlander.
Även Göran Rosenberg återkommer i ytterligare en programpunkt med ett föredrag om överrabbin Marcus Ehrenpreis. Rosenberg skrev 2021 en fackbok om Ehrenpreis och i höst ges Ehrenpreis memoarer ut på nytt på svenska med förord av Göran Rosenberg.
– Markus Ehrenpreis är en oerhört intressant person vars dialogsträvan inspirerar oss än i dag, säger Mikael Ringlander.
Kyrkan och klimat
Se människans arrangemang består av scenprogram, seminarier, utställningar och aktiviteter på stan. På den egna scenen blir det författarsamtal men också ett seminarium per dag, med koppling till den judiska kulturen, om demokratins stabilitet och om Svenska kyrkans ansvar i klimatkrisen.
Men Se människan är även representerat i Bokmässans övriga seminarieprogram bland annat med seminariet Plats för enskildhet i stadens gemensamma rum.
– Det är vårt sätt att bidra till ett annat av Bokmässans teman: Staden. Kyrkorummet är något speciellt och kanske det enda gemensamma rum som inte är kommersiellt, säger Mikael Ringlander.
Frågor som diskuteras under seminariet är bland annat om vi behöver fler gemensamma rum än kyrkor och bibliotek för att söka stillhet och tystnad. Mattias Kärrholm, professor i arkitektur, Sandra Signarsdotter, biträdande kyrkoherde, och Helena Jannert, utvecklingsledare för Göteborgs bibliotek och kulturhus, samtalar med journalisten Dag Tuvelius.
Wiehes sånger
Se människan har tidigare år även haft seminarier på Globala Torget men på grund av förändrad ekonomi för Sida kommer det att bli ett mindre arrangemang än tidigare år och slås ihop med Yttrandefrihetstorget.
Det finns även seminarier och utställningar i externa sammanhang där Se människan finns med. Ett exempel är utställningen Hit seglade judarna i Drottningparken vid Tyska Christinae kyrka. Den lyfter fram några av de judar som på 1700-talet kom till Marstrand, då judar för första gången tilläts bosätta sig i Sverige. Anna Grinzweig Jacobsson, som själv kom som flykting till Marstrand i slutet av 1960-talet, har tagit initiativ till utställningen.
Som tidigare år finns konserter och andra scenprogram med i Se människans utbud under bokmässan. Mikael Wiehe som kommer ut med en ny sångbok för högtider kommer att framföra en del av dem under en konsert i Betlehemskyrkan på fredag kväll 29 september.
– Sångerna är för dop, vigsel, begravning och andra högtider. En sång för begravning är helt ny, den skrev Mikael Wiehe för bara någon månad sen, säger Mikael Ringlander.
Fakta: Bokmässan i Göteborg
Bokmässan 2023 är den 39:e i ordningen och hålls 28 september till 1 oktober. Hela seminarieprogrammet är släppt och finns på Bokmässans hemsida
Svenska kyrkans program för bokmässan läggs ut www.svenskakyrkan.se/bokmässan
LÄGG TILL NY KOMMENTAR
Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.