Milersättningen sänks i nya avtalet

I ett stort pastorat kan det vara långt mellan kyrkorna och personalen kan behöva köra uppåt 150 mil i månaden. Foto: Mats Andersson/TT

Facken och arbetsgivarorganisationen har kommit överens om vad som gäller vid användandet av egen bil i tjänsten. Det blir en sänkning av milersättningen.  

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

I ett stort pastorat kan det vara långt mellan kyrkorna och personalen kan behöva köra uppåt 150 mil i månaden. Foto: Mats Andersson/TT

Vid årsskiftet slutade avtalet om ersättning för egen bil i tjänsten i Svenska kyrkan att gälla. Nu har Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation (Skao) och fackförbunden kommit överens om ett nytt avtal.

Det nya avtalet har många likheter med det förra. Fortfarande gäller att trängselavgifter och parkeringsavgifter i samband med användandet av bil i tjänsten ersätts av arbetsgivaren. Anställda kan också begära ersättning för självrisken vid olyckor.

Jens Lagnestam

Storleken på milersättningen justeras från 43 kronor per mil till 42 kronor per mil. Anledningen till sänkningen är enligt Skao att drivmedelspriserna har sjunkit sedan det förra avtalet tecknades 2023.  

– Det är tråkigt på den här kronan, men det är bättre än 25 kronor, säger Jens Lagnestam, församlingspedagog och ledamot i Visions förbundsstyrelse. 

Gäller retroaktivt

Under tiden utan avtal har Skao:s rekommendation varit att ersätta arbetstagare enligt Skatteverkets schablonbelopp på 25 kronor per mil.

Det nya avtalet träder i kraft 1 april, men gäller retroaktivt från 1 januari. Den som under tiden har fått en lägre ersättning ska få mellanskillnaden utbetald, men den som fått högre ersättning är inte återbetalningsskyldig.

Nytt i avtalet är att en reseräkning för att gälla måste lämnas in senast sex månader efter resan.

"Väldigt nöjda"

Nytt är också att ersättningen kommer att räknas upp baserat på konsumentprisindex varje år. I det tidigare avtalet skulle överläggningar göras årligen om nivån på ersättningen.  

– Vi är väldigt nöjda. Det här kommer att skapa en tydlighet i hur man räknas upp ersättningen. Det var konflikten som var tråkig, säger Jens Lagnestam.