Ministern som hoppas på kyrkan

Socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall

Socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall vill samverka med kyrkorna i det förebyggande social arbetet. Foto: Mikael M Johansson

Den borgerliga regeringen förknippas ofta med hårdare tag. Men det är fel säger socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall, som tror att stat och kyrka kan arbeta förebyggande tillsammans.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
Socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall

Socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall vill samverka med kyrkorna i det förebyggande social arbetet. Foto: Mikael M Johansson

Camilla Waltersson Grönvall är minister och jobbar i Stockholm, men hon bor långt från maktens centrum. Lilla Edet, två mil utanför Trollhättan, har länge förknippats med sociala problem. Där arbetade hon som lärare när hon började sin politiska karriär inom Moderaterna.

- Jag är väldigt präglad av de samhällsproblem som funnits runtomkring mig, och det var därför jag valde att engagera mig politiskt. I mitt yrke som lärare har jag också haft ett särskilt öga för dem som haft det tufft, säger hon.

Fokuserar även på det förebyggande

Många förknippar den nuvarande regeringen med straff och hårdare tag, men det är en beskrivning hon vänder sig bestämt emot. Hon menar att det finns ett starkt engagemang för det förebyggande sociala arbetet i regeringen.

- Vi arbetar konsekvent med både brottsförebyggande och brottsbekämpande insatser, säger hon.

En reform som hon gärna lyfter fram är den nya socialtjänstlagen, som väntas träda i kraft nästa år. I den betonas att socialtjänsten ska arbeta förebyggande och kunna ingripa innan en persons eller en familjs situation blivit för svår. Här hoppas hon på samarbeten.

- I det arbetet kan kyrkan och andra civilsamhällesorganisationer vara viktiga. Vi satsar på dem för att vi vill att de personer som får hjälp ska ha goda relationer med sin omgivning och vi tror att civilsamhällesorganisationer som kyrkan kan bidra till att skapa sådana relationer.

Var går gränsen mellan det offentligas ansvar och kyrkans arbete?

- Jag tycker att den frågan är genuint svår att svara på, säger hon.

- Men kyrkornas arbete är kolossalt viktigt och det kan inte ersättas av något annat.

Ser gärna att kyrkan söker medel

I budgeten för 2025 avsätts 20 miljoner kronor för att inrätta oberoende barnombud som ska hjälpa barn att försvara och kräva sina rättigheter. Hon ser gärna att kyrkan och andra organisationer söker dessa medel.

- Det finns idag alldeles för många barn som lever med omsorgsbrist. Det kan handla om barn och unga som lever i familjer med psykisk ohälsa. Där skulle jag gärna bjuda in civilsamhället att ta en mer aktiv roll, säger hon.

Nyligen kom Sveriges stadsmissioners fattigdomsrapport, som visar att många stadsmissioner upplever ett ökat tryck. Diakoner vittnar också om att många vänder sig till kyrkan när inte pengarna räcker till.

- Jag tar de signalerna på mycket stort allvar. Det är ju oerhört bekymmersamt att folk söker hjälp för att pengarna inte räcker till, säger Camilla Waltersson Grönvall.

Försvarar utredning av bidragstak

Ett krav från stadsmissioner och andra är att riksnormen, den summa som socialtjänsten i en kommun utgår från när den beviljar ekonomiskt stöd, inte ska tolkas så rigoröst. Men regeringen har tillsatt en utredning som ska ge förslag dels om bidragstak, som begränsar hur mycket stöd en familj kan få, dels om regler som minskar socialtjänstens möjlighet att ge stöd utöver riksnormen.

- Vi ser i dag att vi behöver säkerställa att man gynnas mer av att arbeta än att gå på bidrag. Därför jobbar vi med ett bidragstak för att säkerställa att alla har incitament att söka jobb. Vi tror att barn mår bra av att se sina föräldrar gå till arbete.

Men du ser ingen risk att detta kan drabba svaga familjer?

- De här utredningarna tittar på hur stöden ska riktas, för att människor ska komma ut i arbete istället för att vara kvar i bidragsberoende. Kanske kan man inte arbeta 100 procent, men att vara i en arbetsgemenskap och arbeta för att få en inkomst kan göra väldigt mycket för hur en människa mår.

Regeringen utreder bidragstak för familjer och nya regler som minskar socialtjänstens möjlighet att ge stöd utöver riksnormen. "Vi behöver säkerställa att man gynnas mer av att arbeta än att gå på bidrag", säger Camilla Waltersson Grönvall. Foto: Mikael M Johansson

Fakta: Camilla Waltersson Grönvall

Socialtjänstminister sedan 2022
Socialpolitisk talesperson  2017-2022
Utbildningspolitisk talesperson 2014-2017
Riksdagsledamot sedan 2010. 
Distriktsordförande i Moderata ungdomsförbundet 1993-1996
Lärare och rektor på flera skolor 1990-2009 

Som barn var Camilla Waltersson Grönvall en hängiven söndagsskoledeltagare. Hon bad till och med om att få gå ett år extra i söndagsskolan.

Även senare i livet har hon haft mycket kontakt med kyrkan. När hennes svärföräldrar omkom i en brand betydde kyrkans stöd väldigt mycket för familjen.