Gustaf Norén: "Jag har alltid drömt om att få hålla i Kristus"

Gustaf Norén

Gustaf Norén är musiklärare på högstadiet, men också artist tillsammans med sin bror Viktor. Han är även känd från bandet Mando Diao I podden "Var ska jag ställa Jesus" berättar han om sin tro och sitt engagemang i kyrkopolitiken. Foto: Marcus Gustafsson

“Jesus dyker vid de mest underliga tillfällen, som när jag var med i uppesittarkväll med Lotta Engberg”, säger Gustaf Norén, artist och musiklärare i podden “Var ska jag ställa Jesus”. 

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
Gustaf Norén

Gustaf Norén är musiklärare på högstadiet, men också artist tillsammans med sin bror Viktor. Han är även känd från bandet Mando Diao I podden "Var ska jag ställa Jesus" berättar han om sin tro och sitt engagemang i kyrkopolitiken. Foto: Marcus Gustafsson

Gustaf Norén är musikläraren som ibland står på scen tillsammans med sin bror Viktor. Han har ett förflutet i bandet Mando Diao. Gustaf, som egentligen bor i Dalarna, är i Stockholm när vi ses. Han och Viktor Norén har ett antal konserter under några dagar. Till kvällen väntar ännu ett uppträdande.  

Han berättar om en uppesittarkväll på TV4 där han och brodern  skulle uppträda. Lotta Engberg hade ringt upp Bengt Pegefelt, som hade arbetat många år som musiklärare och även är den som skrivit "Kopparbä-visan".

 

Automatisk förändring

Den där kvällen i TV4 var han nervös för att byta från att vara lärare i gymnasiet till högstadiet och den äldre kollegan som hade ringts upp uppmanade Gustaf att minnas att “Musik ska vara roligt”. 

Vad som menas med det utvecklar Gustaf Norén i podden där han också beskriver hur musikens kraft och hans kristna tro förde honom till arbetet som musiklärare. Han brinner för arbetet med eleverna i skolan.

Fakta: Lyssna på avsnittet med Gustaf Norén

Alltså, så här är det när Jesus börjar verka, då ändras ditt liv automatiskt, så det är liksom, säger Gustaf Norén om vägvalet. 

Är kyrkopolitiker

Gustaf bor i Borlänge tillsammans med fru och fem barn. En del av fritiden ägnas åt kyrkopolitik där han är aktiv för socialdemokraterna. I podden beskriver han arbetet i kyrkofullmäktige och varför han tycker att kyrkopolitiken har en del att lära ut vad gäller demokrati och dess ursprung. 

Intervjun i podden “Var ska jag ställa Jesus” blir bland annat ett samtal om att Gud har tagit mänsklig gestalt och om hur vi använder vår kropp. 

Kroppen viktig

Vi har en personlig Gud som vänder sitt ansikte mot oss. Vad betyder det? Jo, det betyder att om du använder ditt ansikte mot mig till exempel, då har du gjort ett aktivt val, säger Gustaf Norén. 

Drömmen om att få hålla Kristus i sin hand besannas med den lilla Jesusgestalt han får i gåva i början av samtalet. I slutet av poddsamtalet  bestämmer han var den ska placeras i hans liv.

Fakta:

Kyrkans Tidningens poddserie ”Var ska jag ställa Jesus” finns både på tidningens hemsida och på Spotify.

I podden tar kulturjournalisten Agneta Stefansson hjälp av kulturpersonligheter och andra kända personer för att svara på den fråga hon själv har brottats med efter sin egen uppväxt i kyrkan.

De som intervjuas är matprofilen Edward Blom, bloggaren ”Underbara Clara” Clara Lidström, dramatikern och skådespelaren Staffan Westerberg, författaren Åsa Larsson och artisterna Gladys del Pilar, Py Bäckman och Samuel Ljungblahd.

De senaste avsnitten innehåller intervjuer med radioprogramledaren Annika Lantz, prästen och satirtecknaren Kent Wisti och religionsvetaren David Thurfjell, Under våren kommer även avsnitt med  författaren Helena von Zweigbergk, och komikern Karn Adelsköld.