Naturskyddsföreningen: "Svenska kyrkan tar på sig ledartröjan"

"Utredarna har tagit uppdraget på allvar och följer moderna vetenskapliga rön och aktuell forskning", säger Karin Lexén, Naturskyddsföreningen. Foto: Hans Sølve och Oscar Olsson/TT

–Svenska kyrkan kan bli ett föredöme för skogsförvaltning i Sverige, säger Karin Lexén, Naturskyddsföreningens generalsekreterare. Men mer mark hade kunnat skyddas, tycker hon. 

Karin Lexén är positivt överraskad av skogsutredningen och tror att Svenska kyrkan kan bli en förebild.
–Det behövs någon som tar på sig ledartröjan och visar i handling att det går att ha ett hållbart skogsbruk.

Genom utredningens förslag kan kyrkan gå före och visa på nya vägar, som verkligen leder mot ökad hållbarhet, menar Karin Lexén. 

–Det går inte att bara prata om skapelsen och förvaltarskap, man måste gå från ord till handling. Det är en trovärdighetsfråga, säger hon. 

Skydda biologisk mångfald

Den omställning som den som utredningen föreslår sticker ut. 

– Det finns förstås enskilda skogsägare som bedriver ett hållbart skogsbruk men Svenska kyrkan är så stor och därmed betydelsefull, säger Karin Lexén.

Exempel från utredningen som hon tycker är positiva är bland andra att utredningen tydliggör att kraftfulla och beslutsamma insatser krävs omgående för att skydda och främja biologisk mångfald, avveckla samtliga contortabestånd och ta större hänsyn till rennäringen.

Skifte mot långlivade produkter

–Om kyrkans skog ställs om mot ett naturnära skogsbruk, främjas virke av bättre kvalité som lämpar sig för långlivade produkter. Då är skogarna rustade för framtiden och Svenska kyrkans skogsbruk är hållbart framåt, säger Karin Lexén, men tillägger:

– Vi hade dock gärna sett en större ambition för skydd som överensstämmer med mål på global och EU-nivå, det vill säga 30 procent skydd istället för 20 procent som föreslås nu.

Prenumerera på Nyhetsbrev

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.