Kyrkomötet har börjat

Få deltagare i inledningsgudtjänsten i Uppdsala domkyrka. Första sessionen är digital så ledamöterna jpbbar hemmifrån.Foto: Gustaf Hellsing/Ikon.

Kyrkomötet inleddes i tisdags och den första sessionen pågår till och med fredag. Årets kyrkomöte är det sista under mandatperioden 2018-2021. Liksom i fjol är första sessionen digital utan åhörare och inbjudna gäster.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
Få deltagare i inledningsgudtjänsten i Uppdsala domkyrka. Första sessionen är digital så ledamöterna jpbbar hemmifrån.Foto: Gustaf Hellsing/Ikon.

– Det blev nog så att de frågor som präglade medias bevakning av kyrkovalet inte precis var Svenska kyrkans kärnfrågor. Desto större anledning att ta itu med dessa frågor nu efter valet, sa ärkebiskop Antje Jackélen vid kyrkomötets öppnande.

Hon lyfte även ett antal funderingar som summerar tankarna efter pandemin:

– Hur ska det gå för den kyrkliga seden? Hur tar vi igen de uppskjutna och uteblivna dopen? Kommer det nu både gamla och nya gudstjänstfirande? Hur går det för begravningsseden som var i avtagande redan innan pandemin? Hur går det med kör och musik, med undervisning och lärande? Hur använder vi den förvärvade digitala kompetensen?

Det är dags att ta itu med Svenska kyrkans kärnfrågor nu efter valet, sa ärkebiskop Antje Jackélen. Foto: Gustaf Hellsing/Ikon.
Kyrkomötets ordförande Karin Perers under sitt inledningstal. Sedan förklarade hon kyrkomötet öppnat Foto: Gustaf Hellsing/Ikon.

– Nu är tid att ta kliv framåt och bygga vidare, uppmanade Antje Jackélen.

Hon talade även om det nya kyrkomötets gudstjänst den 24 november som blir ett steg i försoningsprocessen mellan det samiska folket och Svenska kyrkan.

– Svenska kyrkans ursäkt är en historisk händelse som väcker internationell uppmärksamhet. Det blir allas vårt kristna ansvar att bära försoningsprocessen vidare.

Antje Jackelén passade även på att bjuda in till ett ärkebiskopens möte tillsammans med nätverket En värld av grannar. Den 20–24 februari blir det en digital, europeisk och interreligiös Week of neighbours på temat Att bevara vår medmänsklighet.

Under resten av veckan, efter öppnandet, har ledamöterna arbetat med skrivelser och de sammanlagt 100 motionerna i utskott via digitala möten.

Strax före kyrkomötets öppnande firades en gudstjänst i Uppsala domkyrka under ledning av Johan Tyrberg, biskop i Lund.

Biskop Johan Tyrberg, Lunds stift, ledde inledningsgudstjänsten. Foto: Gustaf Hellsing/Ikon.

Efteråt genomfördes det formella kyrkomötesöppnandet i domkyrkan. De delar som vanligtvis är öppna för allmänheten har kunnat följas via webbsändningar.

Svenska kyrkans ungas förbundsordförande Tova Mårtensson höll ett hälsningsanförande. Foto: Gustaf Hellsing/Ikon.
Sara-Elvira Kuhmunen sjöng på samiska. Foto: Gustaf Hellsing/Ikon.

Session två den 22-24 november blir på plats i Uppsala med debatt i plenum och beslut.

Det nyvalda kyrkomötet för perioden 2022–2025 kallas efter session två till valsammanträde 24-25 november. Då väljs ordförande i kyrkomötet samt kyrkostyrelse.

Fakta: Kyrkomötet

Svenska kyrkans högsta organ på nationell nivå.

251 ledamöterna i det nuvarande kyrkomötet representerar elva nomineringsgrupper.

Sammanträder i Uppsala under två sessioner på hösten.

Frågor som tas upp kommer som skrivelser från kyrkostyrelsen eller kyrkomötets presidium, eller i form av motioner från ledamöterna eller biskoparna.