Det är Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, som har tagit fram en guide speciellt för de som arbetar med eller ansvarar för säkerheten inom trossamfund.
Det är en broschyr som finns att ladda ner från MSB:s hemsida. Den är framtagen i samarbete med Polisen och Myndigheten för stöd till trossamfund, SST. För det finns ett intresse.
– Jag vet att många vill ha hjälp att jobba med säkerhet. Hur gör man, hur kommer man igång och var ska man titta? Att få någonting mer samlat. Så absolut, ja, det har varit efterfrågat, säger Tanja Viklund, handläggare för krisberedskapsfrågor på SST.
MSB har ett uppdrag som handlar om säkerhet i offentlig miljö, där de ska utbilda många olika aktörer i Sverige om säkerhetsfrågor. SST och representanter från olika trossamfund har hjälpt till med att anpassa materialet till sin målgrupp. Och man har tänkt på det mesta.
Det finns stycken om misstänkt beteende, misstänkta fordon eller försändelser och att klargöra ansvarsfördelning. Men också handfasta tips i händelse av väpnad attack eller sprängattentat.
– Alltså terrordåd, värsta tänkbara scenarion, sådana saker. Och trossamfund är ju en aktör i offentligheten, och många trossamfundslokaler är dessutom symboliskt laddade platser. Men det handlar även om bränder, hur man gör riskanalys och allting sånt, säger Tanja Viklund.
Broschyren, betitlad ”Så här kan ni arbeta med er säkerhet – en vägledning för trossamfund” innehåller tips, råd och konkreta förslag på hur man kan arbeta för att öka människors säkerhet. Den är heltäckande men utan att vara särskilt ingående.
Den innehåller helt enkelt det man behöver tänka på om man har hand om lokaler där människor vistas, enligt Tanja Viklund.
Att den kommer nu, i ett ansträngt säkerhetsläge är dock en slump. Arbetet med den började redan för ett och ett halvt år sedan.
Har hoten ökat?
– Det törs jag inte svara på. Det vi har är några år gamla siffror på hur ofta muslimska lokaler har drabbats av någon typ av skadegörelse, och där ser man att det var en ganska stor procent som blivit utsatta. Det finns också flera exempel på mordbränder mot religiösa lokaler.