Oklart inför omröstningen om diskrimineringsmotion

Jesper Eneroth (S) talade för sin motion, motion 83. Foto: Mikael M Johansson

Tisdagens omröstning om motionen som föreslår att präster som diskriminerar genom att inte viga par av samma kön ska kunna avkragas, kommer att bli väldigt spännande. Debatten visade inte vilket utfall som är att vänta.      

Under debatten om tillsyns- och uppdragsutskottets betänkande ”Vissa frågor om prästvigning och obehörigförklaring av präst” talade 52 talare.

De flesta talade om motionen 83 i vilken föreslås att kyrkostyrelsen ska ändra kyrkoordningen så att den präst som diskriminerar någon, bland annat på grund av dennes sexuella läggning ska kunna avkragas. Även motion 71, som föreslår att prästkandidater som vägrar viga samkönade par inte ska prästvigas, behandlades i utskottsbetänkandet.

Biskoparna ville avslå motionen

Sex av de som gick upp i talarstorlen var biskopar, vilka talade till förmån för utskottets yrkande, att motionerna ska avslås. Inte för att man motsätter sig målsättningen - att ingen människa ska diskrimineras på grund av sin sexuella läggning - utan för att biskoparna motsätter sig kontroll och detaljstyrning. Och för att avkragning är en så kraftfull åtgärd.

Biskoparna har röst i kyrkomötet, men inte rösträtt.

Bland utskottets ledamöter blev det en liten majoritet för att avslå diskrimineringsmotionen, motion 83. Åtta ledamöter i utskottet röstade emot motion 83, sju röstade för.

Läronämnden har uttalat sig negativt om motionen, men nämnden ansåg inte att förslaget strider mot Svenska kyrkans lära och därmed ska inte den särskilda beslutsordningen användas. Det har dock läronämnden dock gjort i relation till motion 71, och även för den ändring som motionären yrkade på under måndagen har biskopsmötet beslutat att särskild beslutsordning ska gälla.

När läronämnden gör det och om kyrkomötet säger ja till förslaget ska förslaget tas upp på nytt vid kyrkomötets andra sammanträde året efter val till kyrkomötet. Om kyrkomötet fortfarande vill ta beslutet krävs att tre fjärdedelar av ledamöternas röstar på det för att kyrkomötet skulle kunna gå emot läronämnden. Detta har inte skett sedan kyrkan skildes från staten år 2000.

Under debatten fick läronämndens och utskottets linje stöd av ledamöter från Alternativ för Sverige, Borgerligt alternativ, Fria liberaler i Svenska kyrkan, Frimodig kyrka, Kristdemokrater i Svenska kyrkan, och Partipolitiskt oberoende i Svenska kyrkan.

S, Visk och Mpsk talade för

Mot utskottet, för motionen, argumenterade ledamöter från Miljöpartister i Svenska kyrkan, Socialdemokraterna, Vänstern i Svenska kyrkan.

Några ledamöter från Centern och några av Ökas ledamöter argumenterade för motionen, men de grupperna var splittrade.

Nomineringsgruppen Himmel och jord, och utlandskyrkans ledamöter var inte uppe i debatten.

Utifrån debatten kan man inte säga något säkert om hur tisdagens omröstning kommer att falla ut. Partipiskan viner inte i kyrkomötet som i riksdagen, nomineringsgruppslojalitet är inte ett krav i alla grupper.

Men om man ser på hur grupperingarna uttalade sig i debatten kan motion 83 samla Mpsk:s, S:s och Visk:s röster: 97 ledamöter

De nomineringsgrupper vars ledamöter talat för utskottet, samlar 108 ledamöter.

Tisdagens omröstning blir spännande

Centerpartiet har 30 ledamöter, dess gruppledare i kyrkomötet, Niklas Larsson, skrev under motion 83, men Daniel Tisell, C-ledamot i kyrkostyrelsen, uttryckte tvekan under debatten, och ledamöter från Öppen kyrka talade både för och emot motionen under debatten.

Det betyder att sammanlagt 46 röster, Centerpartiets, Ökas, Himmel och jords, och utlandsförsamlingarnas, är mer osäkra än de övriga gruppernas.

Tisdagens kyrkomötesbeslut kommer att bli väldigt spännande.

Fakta: Så ställde sig nomineringsgrupperna i debatten:

För motion 83:

Miljöpartister i Svenska kyrkan - de gröna (MPSK): 8 ledamöter

Socialdemokraterna (S): 70

Vänstern i Svenska kyrkan (ViSK): 19

Summa: 97

 

För utskottets betänkande:

Alternativ för Sverige (AfS): 3

Borgerligt alternativ (BA): 20

Fria liberaler i Svenska kyrkan (FiSK): 4

Frimodig kyrka (FK): 8

Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan (POSK): 47

Kristdemokrater i Svenska kyrkan (KR): 7

Sverigedemokraterna (SD): 19

Summa: 108

 

Splittrade:

Centerpartiet (C): 30

Öppen kyrka (ÖKA): 13

 

Oklart:

Himmel och jord: 1

Utlandsförsamlingarna: 2

Prenumerera på Nyhetsbrev

2 Kommentar

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.

P
Personligen hade jag inte använt ordet "spännande" för ett beslut som splittrar kyrkan. Det var inte spännande 1054, det var inte spännande 1517 och det är inte spännande nu heller. Det är bara sorg.
Astrid
Detta är inte en frälsningsfråga. I den Lutherska kyrkan är äktenskapet inte ett sakrament. Det är väl värt att ställa sig frågan: Hur hade Jesus agerat? Vilka exempel ger Jesus på hur vi ska leva? När vi ser på den ekumeniska kontexten blir det fler och fler kyrkor som godkänner samkönade äktenskap. Det är ändå viktigt att följa utskottens och biskoparnas råd för att möjliggöra en god tillsyn. En detaljstyrd tillsyn motverkar tillsynsuppdraget.
8

Lediga jobb

LEDIGA JOBB

Skara stift
Strängnäs stift
Strängnäs stift
Lunds stift
Göteborgs stift
Stockholms stift