Överklagandenämnden: Fel av stiftsstyrelsen att säga upp biskopen

Stiftsstyrelsen förste vice ordörande Kenneth Norberg (S) får inte sparka biskop Eva Nordung Byström har Överklagandenämnden beslutat. Foto: Kerstin Stickler

Härnösands stiftsstyrelses beslut att säga upp biskop Eva Nordung Byström har upphävts av Svenska kyrkans överklagandenämnd. 

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
Stiftsstyrelsen förste vice ordörande Kenneth Norberg (S) får inte sparka biskop Eva Nordung Byström har Överklagandenämnden beslutat. Foto: Kerstin Stickler

Uppdaterad

Överklagandenämnden sammanträdde den 18 december 2020 och beslutade då i frågan om Härnösands stiftsstyrelse får sparka biskop Eva Nordung Byström. Men offentliggörandet av beskedet har dröjt till i dag, tisdag, klockan 10:00.

Enligt överklagandenämnden har stiftsstyrelsen överskridit sina befogenheter när den fattade beslutet.

– Vi fann att stiftsstyrelsen inte har rätt att inleda en procedur om att avsluta biskopens anställning. Det strider mot grunderna i kyrkoordningen. Det var inte ett helt självklart beslut och gav oss en del huvudbry, men vi kom fram till att stiftsstyrelsen inte kan göra detta, säger Johan Munck, ordförande i Svenska kyrkans överklagandenämnd och före detta justitieråd, till Kyrkans Tidning.

Biskopsuppdragets särart gör att en biskop inte kan sägas upp, om Svenska kyrkans ansvarsnämnd för biskopar inte först har förklarat biskopen obehörig att utöva kyrkans vigningstjänst.

– Biskopen har en central ställning i Svenska kyrkan, säger Johan Munck.

– Biskopen utses genom val och det är inte förenligt med stiftsstyrelsens procedur att självständigt och ensidigt avsluta den anställningen Det skulle leda till konstiga konsekvenser. Biskopen skulle ändå vara vald och det kan inte upphävas. Det går inte ihop.

Överklagandenämnden anser att kyrkoordningen inte behöver skrivas om, men Johan Munck anser ändå att det inte skadar att tydliggöra kyrkoordningen. Till skillnad från förutsättningarna för att säga upp en präst eller diakon från en anställning, är inte förutsättningarna för att säga upp en biskop från sin anställning uttryckligen reglerade i kyrkoordningen.

– Det är tänkbart att kyrkoordningen kan skrivas tydligare även om det i princip är vår synpunkt att den inte behöver skrivas om, säger Johan Munck, till Kyrkans Tidning

Men hur ser den arbetsrättsliga gången ut? Kan stiftsstyrelsen ändå driva ärendet vidare?

– Vår uppfattning är att även den arbetsrättsliga dörren har stängts, vi tycker inte att det borde gå att driva frågan vidare. Det skulle vara märkligt. Men det ligger inte i våra händer att påverka om stiftsstyrelsen ändå fullföljer sin avsikt.

Överklagandenämnden fattade tidigare ett interimistiskt beslut om att stoppa verkställigheten av stiftsstyrelsens beslut att avsluta biskopens anställning, i väntan på att ärendet slutligt ska avgöras.

Det beslutet innebar att Härnösands stiftsstyrelse inte fick gå vidare med att avsluta biskop Eva Nordung Byströms anställning innan överklagandenämnden sagt sitt.

Johan Munck förklarade i en kommentar till Kyrkans Tidning varför även det interimistiska beslutet tog så lång tid för nämnden att fatta:

– Parterna har var å sin sida sänt in mycket material som motparten har fått tillfälle att yttra sig över. De tolkar reglerna på diametralt olika sätt.

Biskop Eva Nordung Byström säger till Kyrkans Tidning att hon är "helt otroligt glad och tacksam" över överklagandenämndens beslut.

– Beskedet är mycket bättre än jag kunde hoppas på, säger en glad biskop Eva Nordung Byström. Foto: Johannes Frandsen

– Det har varit en lång väntan och ovissheten har legat som en våt filt över mig, stiftskansliet och hela stiftet. Beskedet som kom nu är mycket bättre än jag kunde hoppas på och ligger helt i linje med oss som har överklagat stiftsstyrelsens beslut. Jag är djupt imponerad över nämndens skrivelse.

Eva Nordung Byström önskar nu fortsätta sitt uppdrag som hon är "kallad och vigd till" och hennes önskan är försoning.

– Min hand har hela tiden varit utsträckt till stiftsstyrelsen och jag hoppas att önskan till försoning finns där också. Nu måste allt vårt fokus vara arbetsmiljösituationen på stiftskansliet där vi har mycket som ska vara klart före februari månads utgång, enligt Arbetsmiljöverkets krav. 

Hon efterlyser också ett förtydligande i kyrkoordningen, så att en liknande situation inte ska uppstå igen.

– Det finns ett bekymmer i vår kyrka att förtroendevalda på olika nivåer ser på kyrkan som en kommunal verksamhet med en kommunstyrelse som högsta organ. Vi har en helt egen organisationsform där vi delar på ansvaret och det kan behöva göras tydligare.

Kenneth Norberg är förste vice ordförande (S) i stiftsstyrelsen. Han vill inte svara på Kyrkans Tidnings frågor utan lämnar i stället ett skriftligt uttalande.

– Det har varit ett oklart läge vad som gäller, experter har haft olika syn på det. Utifrån vår sondering har vi varit övertygade om att arbetsrätten skulle kunna tillämpas.

– Nu har Överklagandenämnden sagt sitt. Beslutet är tydligt och det är bra, nu vet vi vad som gäller. Nu blir det till att göra ett rejält jobb i stiftsstyrelsen för att få ett förtroendefullt samarbete framöver. Måste tro att det är möjligt men vi kommer behöva hjälp med det.
 

 

Läs beslutet här.