Påskresa till Jerusalem trots krig och oroligheter

"Från våra lokala vänner, både palestinier och israeler, kommer budskapet - stanna inte borta för länge", säger Anna Hjälm. Foto: Marcus Gustafsson, Mikael M Johansson

Den spända situatiuonen i Gaza och i andra delar av Mellanöstern gör att påskpilgrimerna I Jerusalem väntas bli färre än vanligt. Trots detta arrangerar Svenska teologiska institutet en pilgrimsresa till Jerusalem.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

"Från våra lokala vänner, både palestinier och israeler, kommer budskapet - stanna inte borta för länge", säger Anna Hjälm. Foto: Marcus Gustafsson, Mikael M Johansson

Under 15 månader har invånarna i Palestina och Israel levt i krigets skugga. Nu råder eldupphör i Gaza, men inte fred. Trots det bjuder Svenska teologiska institutet i Jerualem (STI) och Svenska kyrkan in till en påskresa till Jerusalem.

Kristen enhet och ödmjukhet

Resan, som äger rum den 16-21 april, beskrivs som ett uttryck för Svenska kyrkans solidaritet med den palestinska kristna gemenskapen och med syfte är att bevara kontakten och gemenskapen med kyrkan i det Heliga landet.

– Från våra lokala vänner, både palestinier och israeler, kommer budskapet - stanna inte borta för länge. Att få möjlighet att dela liv, erfarenheter och tro är särskilt viktigt efter mer än 15 katastrofala och smärtsamma månader. Därför bjuder Svenska teologiska institutet nu in till denna pilgrimsresa, säger Anna Hjälm som är direktor för Svenska teologiska institutet. 

Deltagarna att få möjlighet att ta del av föreläsningar, möten och samtal med lokala kyrkor företrädare. 

Är ni oroliga över säkerheten?

Situationen i området är förstås fortsatt instabil och skör. Vi följer händelseutvecklingen noga och deltagarna i kursen är medvetna om att programmet kan behöva ändras om situationen förändras, säger Anna Hjälm. 

Har ni behövt vidta särskilda säkerhetsåtgärder?

– På Svenska teologiska institutet har vi en uppdaterad säkerhetsplan som vi alltid följer. Det ger oss stabilitet också i det här läget.