Det var Kammarkollegiet som reagerade på att prästen genomfört en vigsel utan att paret hade uppvisat bevis om genomförd hindersprövning. Myndigheten beslöt därför att återkalla prästens förordnande som vigselförrättare.
Med anledning av händelsen upprättade domkapitlet i det aktuella stiftet ett ärende. Prästen fick under utredningen tillfälle att yttra sig och erkände då att hon gjort en felbedömning. Det aktuella brudparet hade inte fått sina bevis från Skatteverket men hade ett äktenskapscertifikat som visade att bruden inte varit gift tidigare och hade tillstånd att gifta sig i Sverige.
Var medveten
Prästen var dock medveten om att certifikatet i sig inte var tillräckligt, men accepterade att paret skulle ansöka om hindersprövning i efterhand. Hon förklarade att det var ett förhastat beslut som ledde till att hon ändå vigde paret.
Domkapitlet poängterar i sitt beslut att vigslar innefattar myndighetsutövning, som har stor inverkan på människors liv.
Erinran och nytt förordnande
Domkapitlet anser det utrett att prästen har misskött sitt uppdrag. Prästen anses därför ha brutit mot sina vigningslöften, och det är så allvarligt att domkapitlet agerar. Domkapitlet utgår dock från att det inträffade var en engångshändelse och nöjer sig därför med en skriftlig erinran.
Prästen har också genomgått samtal med representanter för stiftet om vigselrätten. Domkapitlet beslutar därför att hos Kammarkollegiet ansöka om ett förnyat förordnande som vigselförrättare för prästen.