![](https://www.kyrkanstidning.se/sites/default/files/styles/node_huvudbild/public/2025-01/nyhet_med_cirkel_30.png.webp?itok=gxt4P33i)
Patrik Sandin, konstnärlig ledare på Ersta kulturscen. Foto: Elisabeth Ohlson
I mer än 40 år arbetade Elisabeth Ohlson som fotograf innan hon avled i oktober 2024. Hennes fotoutställning Livet, döden och kärleken visades på Ersta kulturscen hösten 2021. Nu visas den på nytt för att hedra hennes minne.
Söndagen den 2 februari invigde ärkebiskop emeritus KG Hammar vernissagen i Ersta kyrka. Med sig hade han en ensemble ur Nordic vocalist under ledning av Patrik Sandin, konstnärlig ledare på Ersta kulturscen.
Vernissagen blev fullbokad på 10 minuter och över 4 000 personer hade visat intresse för evenemanget i sociala medier.
Tolkas genom kameran
För tre år sedan inledde Patrik Sandin och Elisabeth Ohlson arbetet med fotoutställningen Livet, döden och kärleken där psalmer skulle tolkas genom kameran. Patrik Sandin beskriver arbetet som en väldigt personlig process. Elisabeth Ohlsons intresse för bilder och psalmer väcktes redan på 60-talet i söndagsskolan i Skara. Hon fascinerades av de gamla skolplanschernas detaljrikedom.
Arbetet med att välja psalmer pågick i flera månader och var ett kreativt skapande utan några som helst mallar. Till sist kom de fram till vilka psalmer Elisabeth skulle tolka genom sina fotografier. Projektet förenade den klassiskt skolade musikern och den världskända personen bakom den omtalade utställningen Ecce Homo.
Gott samarbete
– Elisabeth sa vid ett tillfälle att “det sprakar om det här samarbetet”. Jag tror att hon menade att vi hade ett gott samarbete. Vi fann varandra där tror jag, säger Patrik Sandin.
Han minns hennes funderingar kring psalmtexterna och hur hon pratade om bilderna. Inget finns nedskrivet eftersom det var viktigt för Elisabeth att alla skulle kunna tolka bilderna på sitt eget sätt.
Ljuset påverkar
![Fotografi taget av Elisabeth Ohlson](/sites/default/files/inline-images/Flykt%20psalm%20717%20Foto_%20Elisabeth%20Ohlson.jpg)
Bilderna hänger mellan kyrkans pelare och kan därför ses från både framsidan och baksidan. Det gör att bilderna förändras under dagen beroende på hur ljuset faller. Elisabeth ville ha det så. Patrik tycker att man kan se att det är Elisabeth Ohlsons foton:
– Bilderna har en viss ton i sig, nästan som om de skulle vara tagna med ett filter. Hon hade förmågan att fota utsatta människor med värme.
Elisabeth Ohlson sa en gång att hon hoppades att utställningen skulle bli “som en liten stunds meditation”. Vad tror du hon menade med det?
– Eftersom tavlorna är placerade på ett sådant sätt att man sakta går runt i kyrkan när man tittar på dem, blir det ett naturligt flöde i den lilla kyrkan. Jag tror det var det hon menade, säger Patrik Sandin.
Patrik Sandin berättar att det känns betydelsefullt att få visa fotografierna igen, både för att hedra Elisabeths minne men också för att han vet att man mår bra av kultur.
Lina Näsholm,
lina.nasholm@kyrkanstidning.se
Fakta: Livet, döden och kärleken
Livet, döden och kärleken - en utställning till minne av Elisabeth Ohlson.
Utställningen visas i Ersta kyrka i Stockholm mellan den 3 och den 28 februari.