"Han Kang gav drabbande läsupplevelse"

Han Kang i ett tv-program i Sydkorea sedan hon fått veta att hon blivit 2024 års litteraturpristagare. Judiska museets museichef Erika Hedenström intervjuade henne för fem år sedan. Foto: AP Photo/Ahn Young-joon, Marcus Rist/Judiska museet

Årets Nobelpris i litteratur går till den sydkoreanska författaren Han Kang. 

Erika Hedenström, chef för Judiska museet i Stockholm, intervjuade henne för fem år sedan. "Jag är mycket imponerad av hennes författarskap."

Under åren 2012–2019 var Erika Hedenström Svenska kyrkans kultur­sekreterare. I arbetet ingick att vara projektledare för Se människan-scenen på Bokmässan tillsammans med Mikael Ringlander, där det bland annat ingick att leda samtal. 

En av dem som hon intervjuade 2019 var Han Kang, som i dag blivit känd som 2024 års litteraturpristagare. 

Hennes mest kända verk

Erika Hedenström hade förberett sig för intervjun genom att bland annat läsa ett av Han Kang mest kända verk, Vegetarianen. Läsningen var fysisk.

Vegetarianen innebar en drabbande upplevelse.

Boken handlar om en kvinna som gör ett val, att sluta äta kött, som hon på olika sätt blir straffad för. 

– Jag tyckte att Han Kangs existentiella och etiska teman passade bra för Se människan.

Samtalet med Han Kang hölls på engelska men språkförbistringen på scenen gjorde att nyanser och frågor försvann, säger hon.

– Det var kanske inte mitt allra bästa intervjusamtal, säger Erika Hedenström och skrattar.

– Jag vet faktiskt inte hur mycket hon förstod av mina frågor. En del av mina samtal på Se människan-scenen blev riktigt bra, tycker jag, det här var inte ett dem. Men jag tyckte det var oerhört intressant att träffa henne.

Hur var Han Kang?

– Jag upplevde henne som blyg och tillbakadragen, en författare som vill att hennes litteratur ska tala. Det är kanske inte hennes grej att analysera sina egna verk framför en publik. Det hon vill säga står, tänker jag, i hennes böcker. Och böckerna är det sätt som hon vill säga det på. Något som jag verkligen respekterar.

– Det är viktigt att värna tanken att en författare inte ska behöva vara en publik figur, en underhållande influencer som marknadsför sina egna böcker. Här talar vi om en författare som talar genom sina verk.

Är det någon annan bok som du tycker särskilt mycket om?

Den vita boken som vi samtalade om på Se människan, handlar om vad som händer när personliga och kollektiva trauman inte tas om hand och är ett fantastiskt litterärt hantverk.

Taggar:

Nobelpris

Prenumerera på Nyhetsbrev

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.