S: "En kompromiss"

Mats Ludvigsson (S) väntar sig en intensiv debatt när den ska behandlas av kyrkomötet. Foto: Mikael M Johansson, Magnus Aronson/Ikon.

Mats Ludvigsson (S) som motionerade för en skogsutredning är nöjd med resultatet. Men han väntar sig fortsatt diskussion. 

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Mats Ludvigsson (S) väntar sig en intensiv debatt när den ska behandlas av kyrkomötet. Foto: Mikael M Johansson, Magnus Aronson/Ikon.

Mats Ludvigsson (S) var en av de drivande bakom motionen 2021 om att tillsätta en utredning om en hållbar förvaltning av prästlönetillgångarna. Han säger att han inte läst utredningen i detalj men i stora delar är nöjd med resultatet.

Nödvändigt upprätta förtroendet

– Vi ville ha en genomgång så att vi förvaltar skogen på ett sätt som kan förväntas av en kyrka. Det var väldigt mycket kritik om hur kyrkan skövlade skogar. Så det var helt nödvändigt att göra någonting för att återupprätta förtroendet för förvaltningen, säger han.

Går utredningen tillräckligt långt, anser du?

– Det har funnits motioner tidigare om att man borde avsätta upp till 30 procent av marken i stället för 20 som nu föreslås. Så det här är en kompromiss och det kan hända att man skulle ha siktat högre. Samtidigt har vi ett ansvar mot alla som gjort donationer. Ursprunget till prästlönetillgångarna är ju att marken ska ge en avkastning till Svenska kyrkans verksamhet. Så det är en balansgång.

Hoppas på bifall

Mats Ludvigsson säger att han tycker att egendomsförvaltningarna hittills gjort ett fantastiskt jobb. Men han tycker det är bra att kyrkostyrelsen föreslås få ett större ansvar för styrningen och uppföljningen av förvaltningen.

Han hoppas att utredningen förslag ska gå igenom, men väntar sig en intensiv debatt när den ska behandlas av kyrkomötet. Vilket tidigast blir 2025.

– Vi har ju också en nationell skogsvårdslag och EU:s skogsdirektiv som är under diskussion. Så det hinner hända väldigt mycket innan dess, säger han.