Socialdemokraterna (S) som är den största nomineringsgruppen i kyrkomötet, satsar stort på årets kyrkoval. Nu har S partistyrelse antagit det valprogram som man bygger sin valkampanj på.
Valmanifestet följer samma linje som S hållit tidigare.
– Vi står för en öppen demokratisk folkkyrka där vi lovar att inte ställa grupp mot grupp, säger Jesper Eneroth, som är kyrkopolitisk talesperson, till Kyrkans Tidning.
Bli en bättre arbetsgivare
Nomineringsgruppen lovar att verka för en förbättrad arbetsmiljö så att kyrkan kan bli en av Sveriges bättre arbetsgivare. S vill också arbeta för att kyrkans verksamhet ska få bästa möjliga stöd.
I en intervju i Aktuellt i politiken betonar partisekreterare Tobias Baudin vikten av att socialdemokrater engagerar sig i kyrkovalet. Kyrkovalet beskrivs delvis som en uppladdning inför riksdagsvalet: ”Kyrkovalet är också ett ypperligt tillfälle att fortsätta värva medlemmar och testa nya kampanjmetoder. Och använda det för att bygga ett starkare parti inför valet 2026.”
Du tror inte det kan uppfattas som att kyrkovalet är ett b-val, en repetition inför riksdagsvalet?
– Inte alls, det är helt skilda val. Det är kyrkovalet vi fokuserar på nu. För mig och tusentals andra socialdemokrater är det detta vi kandiderar till, säger Jesper Eneroth.
Väljare vet vad de får
Han försvarar att S som parti är aktivt i Svenska kyrkan.
– Vi har en tydlig varudeklaration. Jag brukar jämföra med när man köper en kexchoklad, när man öppnar är det inte en daim. Det är på samma sätt med oss, man vet vad man får.
Jesper Eneroth är skarp i sin kritik av de grupper i Svenska kyrkan som han pekar ut som konservativa. Han menar att de vill spela ut olika grupper mot varandra.
Ni är ju mot dem som ställer grupp mot grupp, men gör inte ni också det genom er retorik?
– Tvärtom, vi står upp för allas lika rättigheter. Jag ser med stor oro på de debatter i kyrkomötet där ledamöter argumenterar för att enbart hjälpa kristna, säger han.
Vill inte snäva in
Han menar att det finns nomineringsgrupper som Sverigedemokraterna, Frimodig kyrkan och delar av Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan som vill snäva in kyrkans verksamhet och enbart hjälpa kristna.
– Jag ställer frågan hur man ska göra det. Hur går det till om det är kö till att få mathjälp, ska diakonen fråga vilka som är kristna och resten får gå hem?
Men har du exempel på att nomineringsgrupper verkligen vill inskränka den diakonala verksamheten på detta sätt?
– Det räcker med att gå till debatterna i kyrkomötet, det är detta som döljs bland annat under rubriker som ”Stöd till utsatta kristna”. Självklart ska vi ge stöd till utsatta kristna, men vi ska inte hjälpa folk för att de är kristna, vi ska hjälpa för att vi är kristna.