Ny rapport: Så är framtidsutsikterna för präster och diakoner

Diakon och präst

För den som vill söka sig till Svenska kyrkan och arbeta som diakon eller präst väntar en god arbetsmarknad år 2028, enligt Sacos årliga rapport. Foto: Lars Rindeskog och Oyvind Lund

När Sveriges akademikers centralorganisation (Saco) redogör för framtidsutsikten för olika yrken på arbetsmarknaden finns diakon er och präster med. Nedan kan du ta del av prognosen för år 2028.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
Diakon och präst

För den som vill söka sig till Svenska kyrkan och arbeta som diakon eller präst väntar en god arbetsmarknad år 2028, enligt Sacos årliga rapport. Foto: Lars Rindeskog och Oyvind Lund

Kyrkans Tidning har tidigare rapporterat om framtidsutsikterna för yrkena inom svenska kyrkan. Nu har Saco publicerat sin årliga prognos över arbetsmarknaden för olika yrken. Rapporten ska ge en indikation om hur läget på arbetsmarknaden ser ut för ett stort antal akademikeryrken om fem år, det vill säga år 2028. Detta för att underlätta valet för den som ska välja en utbildning. 

Bland det 60-talet olika akademikeryrken som listas finns diakon och präst med. Prognosen berättar om utsikterna inom ett yrke genom att dela in dem i tre kategorier. Yrken där det råder:

Liten konkurrens om jobben – om fem år kommer det enligt prognosen att finnas fler jobb än utbildade personer. Möjligheterna att få jobb är mycket goda.

Balans – om fem år kommer det enligt prognosen att råda balans mellan utbud och efterfrågan på arbetskraft. Det innebär att det kommer att finnas ungefär lika många utbildade personer som det finns arbeten. Möjligheterna att få jobb är goda.

Stor konkurrens om jobben – om fem år kommer det att finnas fler utbildade personer än jobb. Det kan vara svårt att få jobb och framför allt att få en tillsvidareanställning eller relevanta arbetsuppgifter. Stor konkurrens om jobben innebär en relativt hög risk för arbetslöshet.

Framtidsutsikterna för yrken inom kyrkan

Diakon

Det finns i dag omkring 1 300 vigda diakoner som är anställda inom Svenska kyrkan. Som det ser ut i dagsläget så råder det en mycket stor brist på diakoner. Därmed är det en mycket liten konkurrens om tjänsterna, enligt Saco.

För den nyexaminerade som blir färdig diakon idag ser arbetsmarknaden god ut. Den som just blivit vigd kan relativt omgående räkna med att få ett jobb.

Detsamma förutspås gälla för den som kommer ut som nyexaminerad till 2028. Det antas vara en fortsatt liten konkurrens och lätt att få jobb. 

Kort sagt är det i dagsläget för få som utbildas i förhållande till den stora efterfrågan som finns. Störts behov efter arbetskraft är det utanför storstäderna där arbetsgivarna har svårt att få sökande till tjänsterna.

Utifrån den historiska bakgrunden kan det slås fast att yrket har ett relativt stadig arbetsmarknadsläge. Arbetsmarknaden för diakoner har nämligen kännetecknats av mycket små skillnader mellan hög- och lågkonjunkturer. 

Tillgången på tjänster har varit mycket god i såväl hög- som lågkonjunktur.

Diakonyrket är idag ett bristyrke som kommer att ha en mycket säker efterfrågan för många år framöver. Prognosens osäkerhet uppskattas till 1 för nyexaminerade på en skala från 1 till 5, där 1 innebär en mycket låg osäkerhet och 5 innebär en mycket hög osäkerhet.

Diakonsmycke

I dagsläget finns det omkring 1 300 vigda diakoner inom Svenska kyrkan. Eftersom det är en stor efterfrågan väntas en god arbetsmarknad för den nyexaminerade, särskilt om man söker sig utanför storstäderna. Foto: Linda Mickelsson / IKON

Präst

Det finns idag omkring 3 200 aktiva präster i tjänst inom Svenska kyrkan. 

Det är liten konkurrens för den som är nyexaminerad som präst. Arbetsmarknaden väntas även vara god, med lite konkurrens för den nyexaminerade.

Kyrkans Tidning har tidigare skrivit om prästbristen i olika delar av landet, något som även bekräftas i Sacos rapport. Det råder idag brist på såväl komministrar som kyrkoherdar, skriver organisationen i sin rapport. Med det sagt är det alltså liten konkurrens om tjänsterna. Precis som för diakonerna är det främst utanför storstäderna som det är en prästbrist. Det råder alltså en större efterfrågan på nyexaminerade präster än antalet nyvigda präster, vilket gör att det är mycket låg arbetslöshet bland präster. En pastorsadjunkt erbjuds sannolikt en anställning innan adjunktsåret är slut.

För erfarna komministrar och kyrkoherdar är det mycket liten konkurrens om tjänsterna. Däremot konkurrerar arbetsgivarna, församlingarna, om präster. I och med att det väntas vara en stor pensionsavgång inom yrket är prognosen att det kommer vara fortsatt mycket god arbetsmarknad med goda möjligheter att avancera till mellanchef och även till kyrkoherde.

Historiskt sett har konjunkturväxlingar inte medfört några större förändringar för prästers arbetsmarknad. Det har funnits en god tillgång av tjänster i såväl hög- som lågkonjunktur.

Prognosens osäkerhet uppskattas till 1 för nyexaminerade på en skala från 1 till 5, där 1 alltså innebär en mycket låg osäkerhet.

Fakta: Om Sacos rapport

  • Rapporten ges årligen ut av Saco – Sveriges akademikers centralorganisation – som är den samlande organisationen för fackligt organiserade akademiker.
  • Saco består av 21 självständiga fackförbund som alla organiserar akademiker, till exempel ekonomer, jurister, arkitekter, läkare, lärare, psykologer, naturvetare och bibliotekarier.
  • Prognoserna i Framtidsutsikter har tagits fram av Sacos medlemsförbund, som är experter på sina respektive högskoleyrken.
  • Prognoserna bygger på balansen mellan utbud och efterfrågan på arbetskraft för ett visst yrke, eller personer med en viss utbildning, i framtiden. De är summan av en lång rad antaganden och bedömningar.

Källa: Sacos rapport Framtidsutsikter. Här finns jobben för akademiker 2028