Se människan satsar stort trots pandemin

Mark Levengood, Vi får väl trösta varandra (Piratförlaget), inleder varje Se Människan-morgon med att läsa utdrag ur sin bok Vi får väl trösta varandra. Foto: Lars Rindeskog

Under fredagen är det avspark för en av Svenska kyrkans största årliga kultursatsningar, Se Människan. Pandemin har krävt anpassningar men också stimulerat kreativiteten. 
 

Svenska mässan i Göteborg brukar vara platsen för Bokmässan och därmed även Se Människans scen. I år livesänds i stället många av kyrkans författarsamtal från en Stockholmsbokhandel, medan en del programpunkter är förinspelade i bland annat Göteborgs och Uppsala domkyrkor.

Dagarna är tre i stället för fyra, med start fredag den 25 september. Ingen publik på plats – om man inte räknar det fåtal som kan lyssna i högtalare på trottoaren utanför Gamla stans bokhandel. Där kommer också, om vädret tillåter, böcker att säljas och signeras.

Mark Levengood, aktuell med Vi får väl trösta varandra (Piratförlaget), inleder varje Se Människan-morgon med att läsa utdrag ur boken. Han åkte till Uppsala domkyrka för att spela in sina texter, som till största delen är hämtade från radioprogram han gjort för Tankar för dagen. Tröst är en röd tråd i boken.

– Jag var inte alls medveten om att jag skriver mycket om tröst. Det var när jag sammanställde alla texterna som jag märkte att somliga teman återkom, och tröst var ett sånt, säger Mark Levengood.

Han kallar Sverige för ”ett under-gråtet land”, något som visar sig vid stora katastrofer när människor gråter i dagar fastän de inte är personligt drabbade.

– Jag ser det som ett tecken på att vi lever i en kultur som inte ger utrymme för det mörka.

Vi har inga verktyg att hantera sorg, saknad och depression med, säger Mark Levengood som berättar mer om sin bok och om tröst i ett kommande nummer av KT.

Annica Starfalk, programansvarig jämte Mikael Ringlander för Se Människan, tycker det har gått bra att ställa om efter att först ha planerat en helt annan mässa med bland annat temat Sydafrika. Nu känns det nya bara roligt och spännande, säger hon.

Hon är en av tre programledare som har ansvar för var sin dag. De övriga är Yukiko Duke och Irma Schultz.

– Det är tio minuter mellan samtalen och då kommer vi att prata, påannonsera och visa korta pausfilmer. Allt ifrån biskop Karin Johannessons meditationer ”På kammarn”, några filmer om kulturarvet som Göteborgs stift bidragit med och filmer som Pilgrim i Sverige har producerat.

– Vissa av böckerna har valts ut av Sensus studieförbund för ”Samtal fortsätter”. Då finns alltså möjlighet att vara med i ett digitalt samtal, en minibokcirkel direkt efter författarsamtalet, säger Annica Starfalk.

Författaren Elsie Johansson och musikern Daniel Östersjö står för ett av de förinspelade samtalen, lett av Kristin Windolf i Uppsala domkyrka. Daniel Östersjö upptäckte Elsie Johanssons dikter av en slump, tonsatte dem och visade för henne, berättar Annica Starfalk.

– Hon blev så förtjust och skrev nya dikter som han också har tonsatt. Nu har de gjort cd:n Fönsterspringan tillsammans där Daniel sjunger och spelar och Elsie läser.

Två som förinspelat sina Se Människan-insatser är Mark Levengood (tv) och Elsie Johansson (th). Det roligaste med besöket i Uppsala domkyrka tycker Mark Levengood var mötet med Elsie och hennes make Tore Fredriksson. ”Helt ofattbart att de ska fylla 90 i

Musik och diktläsning präglar också årets Litterära gudstjänst som heter ”Lugn i själen – en litterär gudstjänst om existens och livsförvirring”. Den bygger på Kristina Lugns lyrik och leds av prästen Elisabeth Magnusson Rosengren i Hagakyrkan i Göteborg. Även den förinspelad och sänds i Sveriges radio P1 klockan 11 på söndagen.

Mikael Ringlander tycker att 2020 är ett fantastiskt bokår, och han har svårt att nämna bara tre titlar och Se Människan-samtal att tipsa om.

– Är man intresserad av teologi så är Werner Jeanronds nya bok Hoppets dynamik jätteintressant, därför att han har en utblick och ett perspektiv som gör att han kan binda samman tidigare reflektioner med dagens situation. Hans bok gör tydligt att teologin är ett i högsta grad levande vetenskapligt fält, säger Mikael Ringlander.

– Sen är jag väldigt glad över Martin Modéus Finna bönen som redan finns som avdramatiserar bönen och är verkligt evangelisk. Ärkebiskop Antjes bok Otålig i hoppet är ett statement, jag har givit till en rad människor för att de ska se var Svenska kyrkan står.

– I Patrik Lundbergs bok Fjärilsvägen skriver han om sin mamma och relaterar hela tiden till henne. Men den är samtidigt en kommentar till hur samhället har utvecklats från folkhemstanken till där vi är i dag. Det gör han på ett väldigt nära och känsligt sätt.

– Som sagt, det finns mycket. Och jag har inte hunnit läsa alla böcker. Men utgivningsåret är så starkt och gott att man blir lycklig.

Mikael Ringlander och Annica Starfalk hoppas att många ska hitta direktsändningen på nätet eller vilja gå in och titta i efterhand. Alex Schulman, Majgull Axelsson och Jonna Bornemark är tre namn som kan tänkas locka många intresserade.

– Vi är glada över responsen från förlagen. De har varit angelägna om att vi skulle fortsätta det koncept vi byggt upp genom åren. Vi vill att författare och förlag ska tycka att det här är kul och att människor ska känna att de här samtalen vill vi inte missa, säger Mikael Ringlander.

Ett par programpunkter bär spår av att Se Människan egentligen skulle ha satsat stort på Sydafrika. (Se nedan) 

– Det får bli en liten stafettpinne till ett kommande år när Bokmässan kan genomföras som vanligt igen, säger Annica Starfalk.

Annica Starfalk, programansvarig och Mikael Ringlander, präst och projektledare i Göteborgs domkyrka under planering inför livesändningarna av Se människan. Foto: Marcus Gustafsson

Fakta: Se Människan 2020

Pågår fredag den 25 september–söndag den 27 september mellan klockan 9.15 och 19.20/19.50. 
Programmet finns att läsa på svenskakyrkan.se/bokmässan
Även på sensus.se visas samtalen. Här finns också Samtal fortsätter för den som vill.
 

Lite smak av Sydafrika
Koleka Putuma turnerade Sydafrika runt med sin debutbok Collective amnesia (2017), nu aktuell på svenska.

Hela Bok & Bibliotek skulle egentligen ha haft Sydafrika som tema med ett flertal  gäster. På grund av pandemin är temat uppskjutet till 2022. Lite sydafrikanskt blir det ändå på årets Se Människan, där performance-poeten Koleka Putuma deltar i fredagskvällens sista samtal. Hon läser dikter ur sin lyriksamling Kollektiv minnesförlust. Yukiko Duke samtalar med Hedda Krausz Sjögren, Sveriges kulturråd i Sydafrika.

I Göteborgs domkyrka visas mellan den 19 september och den 21 november en utställning med sydafrikansk konst, bland annat korgar, keramik och grafik från Rorke’s drift och Ulundi. Arrangörer är Göteborgs domkyrkoförsamling och Artists exchange north-south.

Ministern och ärkebiskopen talar kultur och kronor
Amanda Lind samtalar med ärkebiskop Antje Jackelén.

Svenska kyrkan är en central kulturaktör i Sverige, en av de största och mest betydelsefulla. Det råder det ingen oenighet om. Men går nyttan av den insatsen att värdera ur ett samhällsperspektiv? Det är en fråga som kulturminister Amanda Lind och ärkebiskop Antje Jackelén kommer att ta sig an i ett av samtalen på Se Människan.

Kyrkan har egna kulturevenemang – med allt ifrån konserter, konstutställningar till barnkörer och hantverksträffar – och fungerar även som medarrangör. När kommunerna rustar ner kan kyrkans kulturella betydelse öka. Lind och Jackelén samtalar fredagen den 25 september klockan 13.00–13.20 om det samhällsekonomiska värdet av kyrklig kultur. Samtalet leds av journalisten Dag Tuvelius.

Brita Häll

Prenumerera på Nyhetsbrev

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.

8

Lediga jobb

LEDIGA JOBB

Skara stift
Visby stift
Stockholms stift
Skara stift
Strängnäs stift