Sjukhuspräst: Vi finns här när det brinner i människors liv

Sjukhuskyrkans Rum för meditation på S:t Görans akutsjukhus i Stockholm härbärgerar de fem världsreligionerna. Sedan invigningen i januari 2016 har intresset för rummet vuxit. Med den nya sjukhusdiakonen har arbetslaget blivit komplett.

– Rum för meditation, ett rum för eftertänksamhet, sorg och tacksamhet. Oavsett livsåskådning så behöver alla människor ett andrum för eftertanke och stillhet. Vi behöver dra oss tillbaka till det vi tror på och ta ansvar för vår riktning. När allt stormar så blir det extra viktigt, säger sjukhuspräst Anna Smille.

Utanför, i korridoren Via Dolorosa med Anna Smilles vokabulär, rör sig många sjuka och skadade, på kryckor, i sängar och rullstolar. Ljudnivån är hög. Men bara ett kliv åt sidan är det helt stilla.

En man har tagit fram sin bönematta och vänt sig mot Mecka, ett gäng byggkillar kikar in för att se hur det ser ut här. Syrener doftar och rhododendron sätter färg i vaserna.

På förmiddagen samma dag har Anna Smille samlat avdelningarnas etikombud som delat erfarenheter och idéer med varandra. Rum för meditation välkomnar både patienter, närstående och medarbetare.

Tidigare arbetade Anna Smille med psykosociala arbetsmiljöer, som beteendevetare och inredare, vilket märks. Vissa ytor är fria från föremål, medan mycket annat är färger, former, blommor och symboler.

– För att bli berörd krävs ett visst mått av estetik, men också mystik, säger Anna Smille. Det har visat sig att minimalistiskt utformade meditationsrum inte används i lika stor omfattning. Skönhet och symboler är viktiga.

Färgspelet som solen skapar tillsammans med det blyinfattade fönsterpartiet präglar rummet. Mittemot glasväggen finns fem skåp med varsin guldfärgad religiös symbol, ett skåp var för kristendomen, judendomen, islam, buddhismen och hinduismen. Dessa fylldes med symboler av de religiösa företrädarna på invigningsdagen.

Korset finns i sitt skåp och tas fram vid behov, på samma sätt som övriga symboler. Lokalen kan formas för den rit som behövs just då.

– Man ska inte slarva med att skapa det rum som krävs för stunden. Det kräver pastoral omtanke, säger Anna Smille.

För ett och ett halvt år sedan invigdes Rum för meditation efter att i tre år varit inrymt i ett litet bönerum i en provisorisk lokal. I två år har arbetslaget varit en person kort vilket precis åtgärdats. Med den nya diakonen tas ett nytt steg framåt i verksamheten.

– Att vara i det här rummet innebär en stor kontrast till sjukhusets övriga verksamhet. Vi sysslar med läkekonst. Sjukhuskyrkan är som ett fältsjukhus. Runt omkring oss är sårade och skadade människor och vi finns här när det brinner i människors liv. Sjukhuskyrkans besökare är inte bara patienter och närstående, förklarar Anna Smille som också har många själavårdssamtal med sjukhusets medarbetare.

Anna Smille arbetar tillsammans med sjukhuspastor MarieAnne Ekedahl och nyanställde sjukhusdiakonen Steve Sjöquist.

– Vi har ansvar för att samordna den andliga omsorgen och sjukhuset bedriver personcentrerad vård. Sjukhuskyrkan förmedlar även kontakt med andliga vägledare för de andra trossamfunden. Det är viktigt att det här är en plats för andrum och kraft. Att vi får tänka, tycka och tro olika men kan dela ett rum för tilltro.

Vid Capio S:t Görans introduktion för nyanställda görs studiebesök i Rum för meditation och i sjukhuskyrkans lokaler. Enligt Världshälsoorganisationen WHO finns olika faktorer som bidrar till existentiell hälsa.

– Vi som företrädare för den andliga och existentiella dimensionen, ses som en självklar del av omsorgen kring patienten. Kropp, själ och ande är koherenta, alltså hör ihop. Det präglar Sjukhuskyrkans verksamhet.

 

Andliga vården inom sjukhuskyrkan

 

Uppskattningsvis 250 sjukhuspräster, diakoner och några med annan fackutbildning, som socionom, sjuksköterska eller psykolog, arbetar inom Sjukhuskyrkan tillsammans med närmare 50 pastorer och diakoner från frikyrkorna samt sju sjukhuspräster från de ortodoxa/orientaliska kyrkorna.

Dessutom finns cirka fyra tjänster från Stockholms katolska stift.  

Samarbete finns också med två buddhistiska koordinatorer med 130 personer på sina kontaktlistor samt åtta muslimska koordinatorer och tre sjukhusimamer med 200 personer på sina kontaktlistor inom den andliga vården inom sjuklvården.

Diakonistiftelsen Samariterhemmets uppdrag för Sjukhuskyrkan består bland annat av att som en del av Samarbetsrådet för andlig vård inom hälso- och sjukvården ansvara för utbildningar för anställda inom Sjukhuskyrkan.

Samarbetsrådet för andlig vård inom hälso- och sjukvården är en ekumeniskt sammansatt grupp som fastställer gemensamma kursplaner för utbildning inom andlig vård inom hälso- och sjukvården samt byter erfarenheter i frågor som rör vårdetik och pastoralt arbete i ett mångreligiöst och mångkulturellt sammanhang.

Samarbetsrådet består av företrädare för Sveriges frikyrkosamråd, Föreningen Frikyrkornas anställda i Sjukhuskyrkan, Stockholms katolska stift, den ortodoxa kyrkofamiljen, Föreningen Svenska kyrkans anställda i Sjukhuskyrkan samt Trossamfundet Svenska kyrkan.

SKR, Sveriges kristna råd, har institutionssjälavården, däribland Sjukhuskyrkan, som ett av sina prioriterade områden. Sedan 2013 är Samarbetsrådet för andlig vård inom hälso- och sjukvården en av arbetsgrupperna inom SKR. 

Fakta: Sjukhuskyrkan och Rum för meditation

Sjukhuskyrkan och Rum för meditation är öppet för alla som besöker sjukhuset, oavsett religiös tillhörighet.

Medarbetarna är anställda av församling, stift eller frikyrka. Sjukhuskyrkan har ansvar för den andliga vården i sjukvården. I uppdraget ingår att se till att patienter, närstående och medarbetare får kontakt med alla de religioner som önskas.

Uppgiften som sjukhuskyrka är att ”vörda och värna mötet med människan och att bevaka religionsfriheten”, enligt präst Anna Smille.

S:t Görans akutsjukhus drivs av vårdkoncernen Capio och sker på uppdrag av Stockholms läns landsting.

2015 tog akutmottagningen emot omkring 82 000 besök.

Foto: Marcus Gustafsson

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.