Minst elva döda i skolskjutningen i Örebro - kyrkorna håller öppet

St Nicolai kyrka i Örebro höll öppet på tisdagskvällen. Foto: TT

Minst elva personer dödades vid tisdagens skolskjutning vid en skola i Örebro, uppger polisen. Svenska kyrkan i Örebro har aktiverat sin krisorganisation.

Örebro kommun inrättade på tisdagen en uppsamlingsplats i Equmeniakyrkans Hagakyrkan. Där fanns krisstöd på plats. Flera kyrkor öppnade också för att ta emot dem som behöver tröst och samtal. 

Kyrkorna samverkar över samfunds- och religionsgränser. Även moskéer håller extra öppet. 

Enligt Nerikes Allehanda (NA) aktiverade Svenska kyrkan snabbt sin krisorganisation när händelsen blev känd på tisdagseftermiddagen. Ett 20-tal personer var sent på eftermiddagen verksamma på olika håll; i kyrkorna, på kommunens uppsamlingsplatser och bland anhöriga på sjukhuset. 

Kräver uthållighet

Kyrkoherde Anders Lennartsson säger till NA att kyrkan lärde sig en hel del efter den svåra flygolyckan i Örebro sommaren 2021 då nio personer omkom.

- Den testade vår organisation och sedan dess har vi vässat vårt krisarbete.

Anders Lennartsson konstaterar också att den här händelsen kommer att kräva stor uthållighet från kyrkans sida. 

På NA:s fråga om vad kyrkan kan bidra med i ett sådant här läge svarar Anders Lennartsson: 

- Framför allt en plats att gå till för att samla tankarna och finna lite ro. Det är en möjlighet till tröst och samtal för den som vill.

Marie-Anne Gustafson är präst i Nikolai församling. Foto: TT

"Varför händer sånt här?"

Marie-Anne Gustafson är präst i Nikolai församling, och under tisdagen har hon varit i kyrkan och funnits till hands för människor som har velat få stöd. Hela händelsen upplevs av många som oförklarlig.

-Det är känslor som: Varför händer sånt här? Man förstår inte, säger hon till TT. 

-Man blir tagen och undrar vad det är som händer. Något slags chock. Och för en del har det kommit lite nära, man kanske har rört sig åt det hållet eller man går på en annan skola eller man är lärare någon annanstans och sådana saker. Då kommer det närmare på ett annat sätt.

Vilka känslor rör sig inom dig just nu?

-Det är nog bara något slags meningslöshet att sånt här får hända. Det är klart att man blir arg och man blir förtvivlad, säger Marie-Anne Gustafson till TT.

"Otroligt tragiskt"

Enligt Örebropolisen är en av de döda efter skolskjutningen den misstänkte gärningspersonen, men kunde på tisdagskvällen inte ge mycket mer information än att det var en mansperson.  Han är inte tidigare känd av polisen. 

Minst elva personer är döda. Antalet skadade var på onsdagsmorgonen fortfarande oklart och enligt polisen kan dödssiffran växa. 

-Varför vi inte kan precisera mer i nuläget handlar om att skadeutfallet är så pass stort, Roberto Eid Forest, chef för lokalpolisområde Örebro,  på tisdagskvällen. 

-Det här är en otroligt tragisk händelse. 

Under den tidiga onsdagsmorgonen pågick fortsatt arbetet med att identifiera offer och underrätta anhöriga. 

Det finns inga uppgifter om terrorbrott eller gängkoppling.

-Det vi vet är att han var ensamagerande och att det i nuläget inte finns något som tyder på ett ideologiskt motiv. Men motivbilden har inte klarnat helt, så vi kan inte vara helt säkra ännu, sade Maths Thörn, vakthavande befäl vid polisen i region Bergslagen, natten till onsdag.

Ärkebiskopen ber

Efter händelsen lade ärkebiskop Martin Modéus upp en bön i sociala medier. 

Gud, vi vänder oss till dig i förtvivlan över tragedin i Örebro. 
Vi kommer inför dig i bön för alla drabbade, skadade och för alla som är rädda och vilsna. 
Vi ber också för dem som sörjer någon som dött idag och för personal inom polis, sjukvård och skola.
När så mycket är oklart och skrämmande ber vi om trygghet hos dig och hjälp att stödja varandra. Gud, i din nåd, förbarma dig över oss. 
Amen.

Husrannsakan

Skottlossningen  inträffade inne på Campus Risbergska, som är centrum för kommunal vuxenutbildning i Örebro. Larmet kom strax efter klockan 12.30 på tisdagen.

Polisen har genomför en husrannsakan mot en adress som tros ha kopplingar till den misstänkte. Polisen hade inte fått någon varning inför skolskjutningen, enligt lokalpolisområdeschefen.

Polisen arbetar med skjutningen som en särskild händelse, och polisen får stöd från andra polisregioner. Förutom arbetet på plats bevakar polisen även digitala miljöer.

-Vi samverkar med digitala plattformar för att identifiera och avlägsna innehåll på nätet som skulle kunna driva på hotfulla stämningar, säger polisens presstalesman Gabriel Henning.

Polisens tekniker på plats i skolan i Örebro. Foto: TT

TT

Prenumerera på Nyhetsbrev