Skut-anställda tar arbetstvist till domstol

Mikael Jönsson och Lena Ottosson, här med barnen William och Liv, har arbetat i församlingen på Costa del sol sedan 2015. Nu stämmer de SKUT:s ledning för att få sina tjänster förlängda. Foto: Privat

Prästparet Mikael Jönsson och Lena Ottosson menar att de blivit lovade förlängning på sina anställningar i Fuengirola. Men Svenska kyrkan i utlandet (SKUT) säger att tjänsterna ska upphöra vid årsskiftet. Nu stämmer paret sin arbetsgivare.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
Mikael Jönsson och Lena Ottosson, här med barnen William och Liv, har arbetat i församlingen på Costa del sol sedan 2015. Nu stämmer de SKUT:s ledning för att få sina tjänster förlängda. Foto: Privat

Sedan 2015 har Mikael Jönsson och Lena Ottosson arbetat i församlingen på Costa del Sol i Spanien. Deras nuvarande uppdrag sträcker sig fram till och med årsskiftet. Paret menar att de i februari 2017 fått ett erbjudande från en av SKUT:s chefer om att fortsätta sitt arbete i ytterligare sju år.

– Det handlar kort och gott om att man redan har träffat ett muntligt avtal om fortsättningen av deras tjänst i Fuengirola och nu vill man försöka komma loss och inte stå för den överenskommelsen. Det är häpnadsväckande enligt min mening, säger advokat Göran Rise som företräder paret.

Som bevisning för att Svenska kyrkan har haft för avsikt att förlänga tjänsterna lyfts bland annat mejlväxlingar om kontrakt mellan SKUT:s chefer och paret.

I ett mejl från 2018 skriver en av cheferna till Mikael Jönsson: ”Jag förstår att ni vill ha era kontrakt NU!” och ”Jag jobbar på att få till det”.

– Det muntliga avtalet är bindande. Mina klienter vill ha ett skriftligt avtal och det har de rätt till. Jag har inte under mina 50 år som advokat varit med om att man har behandlat ett arbetspar som har jobbat i tio år så här, säger Göran Rise.

Vad tror du om utgången av målet?

– Jag är övertygad om att vi kommer att vinna. Vi kan bevisa att det är på det sätt som vi påstår och det kommer förstås en domstol acceptera.

Mikael Jönssons säger själv att han och Lena Ottosson valt att gå till domstol eftersom frågan inte blivit löst genom dialog.

– Rätt ska vara rätt och det här är inte rätt. Jag har varit i SKUT i elva år. Våra barn är födda i utlandet. Vi är många som känner att det är något som inte stämmer längre. Personalvården håller på att nedmonteras, kansliet är inte insatta. Det är det man slåss mot när man är utomlands. Vem äger uppdraget?

Hur ser ditt förtroende ut för SKUT i dag?

– Man får tyvärr numera skilja på verksamheten utomlands och på kansliet. I grund och botten ska kansliet främja verksamheten, men det har blivit tvärt om. Att inte ha omvårdnad om en barnfamilj som är högt buren av sin församling och sätta föräldrarna i plötslig arbetslöshet, det skulle man kunna sammanfatta med stor brist på omsorg om sin personal och helt orättfärdigt.

Svenska kyrkan i utlandet vill att tingsrätten avvisar stämningen och skriver i sin inlaga att det inte finns något muntligt avtal och att beslut om anställningar tas i samarbete med SKUT:s chefer och HR-avdelning.

Diskussioner om en eventuell förlängning har förts, men det har inte gått att genomföra på grund av Svenska kyrkans policy för utlandsanställda som säger att en tidsbegränsad anställning maximalt varar i fem år.

– Eftersom det är en rättssak är jag begränsad i vad jag kan säga. Mikaels kontrakt går ut den första januari. Vi kan inte förlänga det på grund av socialförsäkringsdispensen. Vi får 60 månaders dispens, sedan får vi inte det. Och vi har inga rutiner för att göra något annat, säger Rickard Jönsson, avdelningschef för Svenska kyrkan i utlandet.

Har det funnits ett erbjudande?

– Det kan jag inte svara på.

Mikael Jönsson och Lena Ottossons är inte ensamma om att hamnat i arbetstvist med SKUT:s ledning. Ytterligare två anställda i utlandet upplever att de fått ett löfte om förlängning, som sedan dragits tillbaka.

– Vi hade det både muntligt och skriftligt via mejl. Vi betraktade det som ett bekräftat avtal, men det har inte funnits ett formellt anställningskontrakt, säger en av dem till Kyrkans Tidning.

De två personerna har genom sitt fackförbund fört förhandlingar som landat i att anställningarna inte kommer förlängas.

Om man som anställd i utlandskyrkan får en fråga från sin chef om att fortsätta och svarar ja, kan man då inte känna sig trygg med att det är ett erbjudande om förlängning?

– Det är inte färdigt förrän du har tecknat ett avtal. I de fall där det går sker det ganska omedelbart, säger Rickard Jönsson.

Fakta: Svenska kyrkan i utlandet (SKUT)

Svenska kyrkan har församlingar på 40 platser i 23 länder. 

31 av församlingarna bedriver fast verksamhet i enlighet med kyrkoordningen. 

I Asien, Afrika och Sydamerika finns mobila präster som kan erbjuda gudstjänster på svenska eller samtal.

Varje år tar man emot runt 115 000 besökare, firar 2500 gudstjänster, döper 300 barn och konfirmerar 60 undomar. I fjol viges 688 par i utlandskyrkan. 

Det finns runt 100 lokalt anställda och utsänd personal i utlandskyrkan.

I Spanien finns 4 församlingar: Costa del Sol, Costa Blanca, Teneriffa, Mallorca och Gran Canaria.