Smittläget styr – inte när någon högtid inträffar

Sara Byfors, enhetschef på Folkhälsomyndigheten. Foto: Fredrik Sandberg/TT.

Lagstiftningen gör att kyrkorna inte kan omfattas av kvadratmeterregeln. Men om det skulle vara farligare att besöka en stor kyrka än ett museum går inte att svara på, säger Folkhälsomyndighetens enhetschef Sara Byfors.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Taggar:

Corona Påsk
Sara Byfors, enhetschef på Folkhälsomyndigheten. Foto: Fredrik Sandberg/TT.

För museer gäller att en person per tio kvadratmeter och maximalt 500 personer får vistas i lokalen. Men för allmänna sammankomster, vilket en gudstjänst är, gäller maxtaket om åtta personer. Regeringen har påbörjat ett arbete med en mer träffsäker lagstiftning och flexibla antalsbegränsningar vid sammankomster.

Sveriges kristna råd har önskat att kvadratmeterregeln ska gälla även för kyrkor och att lättnaderna införs innan påsk.

Sara Byfors, enhetschef på Folkhälsomyndigheten, säger till Kyrkans Tidning att det delvis är regeringens direktiv som gör att det inte är möjligt att tillämpa kvadratmeterregeln för kyrkor.

– Man har inte valt att lyfta ut kyrkan och religiösa sammankomster utan det ligger kvar under det som kallas för allmänna sammankomster som begränsas av ett maxtak. Det är det uppdrag vi har fått att svara på och säga vilka nivåer vi tycker är lämpliga.

Ni föreslår att 50 personer som sitter ner ska kunna samlas inomhus till gudstjänst. Vad är det som gör att risken för smitta är högre vid ett besök i en stor kyrka än vid ett besök på ett museum?

– Det finns många olika typer av kyrkor. En del är stora och en del är små. Det som faller under lagstiftningen om allmänna sammankomster är att det är event där man samlar människor för att gemensamt göra något.

– På museum är det lite annorlunda, man kan komma på olika tider och syftet är inte att samla alla för samma aktivitet. Men visst är det liknande verksamheter och liknande smittrisk om man tänker på hur stor lokalen ofta är. Med det är olika lagstiftning som styr.

Men är det farligare att gå i kyrkan än att besöka ett museum?

– Det går inte att svara på. Det beror på hur kyrkan ser ut, vad man gör när man är där och hur lätt det är att hålla avstånd. Det går inte att säga ja eller nej.

I sina föreskrifter föreslog Folkhälsomyndigheten tidigare att de nya taken skulle börja gälla den 11 april. Det hade inneburit att kyrkorna inte fått välkomna fler än åtta kyrkobesökare under påsk, men att Allsvenskan hade fått spelas med publik. På tisdagen ändrade Folkhälsomyndigheten sin rekommendation och begär att regeringen skjuter fram de aviserade lättnaderna till den 3 maj.  

– Det har med smittläget att göra snarare än när någon högtid eller en premiär i Allsvenskan inträffar. Vi är i ett ganska bekymmersamt läge när det gäller smittspridningen just nu, säger Sara Byfors.

Björn Cedersjö, tf generalsekreterare för Sveriges kristna råd, säger att rådets önskemål kvarstår:

– Vi efterlyser mer konsekventa regleringar. Vi tycker det är märkligt att vissa institutioner kan hållas öppna och inte andra.

–  Vi hade tyckt att man hade kunnat införa de mer träffsäkra åtgärder som regeringen talat om och som Folkhälsomyndigheten har skissat på. Men vi har förståelse för att man måste utgå från smittorisken och det accepterar vi.

Fakta: Aktuella restriktioner

För museer och konsthallar gäller att varje besökare ska kunna disponera minst tio kvadratmeter av den tillgängliga ytan. Antalet besökare får maximalt vara 500.

För offentliga tillställningar och allmänna sammankomster inomhus, bland annat gudstjänster, gäller att maximalt åtta personer får samlas.

Folkhälsomyndigheten har föreslagit att 50 personer ska få samlas inomhus om de sitter ned. Men på grund av smittläget föreslås ändringarna träda i kraft först den 3 maj.