Snart är begravningsregalierna tillbaka i domkyrkan

Regalierna har plockats isär och varje del har putsats skinande. Nationellt forensiskt center har slagit fast att guldet i kungakronan är 21 karat. FOTO: LARS RINDESKOG

Det har snart gått två år sedan Karl IX:s begravningsregalier stals från Strängnäs domkyrka.

Alla de värdefulla föremålen har genomgått en grundlig restaurering och Kyrkans Tidning har följt processen.

I den uppmärksammade kuppen mot Strängnäs domkyrka sommaren 2018 fick tjuvarna med sig Karl IX:s krona, drottning Kristina den äldres krona och kungens riksäpple. Drottningens äpple och
de båda kungligheternas spiror lämnades kvar.

Kyrkans Tidning besökte i november konservatorn Annmarie Christensson i hennes ateljé, där hon metodiskt arbetade med att återställa regalierna, med hjälp av kollegan Hubert Hydman.

Kungens spira, som lämnats kvar blodig i glassplittret från den krossade montern, hade putsats skinande. Karl IX:s krona hade plockats isär. Bit för bit, pärla för pärla. Alla delar var uppmärkta och hade gått igenom en grundlig analys.

Konservator Annmarie Christensson säger att 90 procent av arbetstiden gått åt till att plocka isär regalierna och putsa upp alla smådelar. Kungakronan innehåller 441 delar. Foto: Lars Rindeskog

Begravningsregalierna beställdes av drottning Kristina den äldre efter maken Karl IX död år 1611. Det ska ha tagit sex månader att färdigställa dem. Tolv guldsmeder med medhjälpare sägs ha varit involverade.

– Det är ett fantastiskt hantverk. På kungakronan är vissa ytor blanka och vissa har matterats för att skapa skiftningar. Varje ståndare och liten detalj är emaljerad. Allt sitter ihop med små dekorativt gängade skruvar som är utsmyckade och fasetterade. Det är otroligt välgjort, man har inte fuskat på något sätt.

Regalierna återfanns under dramatiska former. Under den sista dagen av rättegången mot den numer dömda 22-åringen dök de plötsligt upp på en parkering i Åkersberga. I en grön soptunna där någon hade sprayat ”bomb” med stora bokstäver. De kungliga föremålen var ordentligt skadade. Kungakronan hade plattats till och flera smådelar låg löst i drottningkronans hätta.

– De kommer aldrig att bli exakt som innan, för de har fått några rejäla smällar. Kungakronan hade repats på en del ställen och alla ståndare hade vikt sig. Men tack vare att det är guld, som är en ganska mjuk metall, kommer man nog kunna få det ganska okej, sa Annmarie Christensson.

Även det stulna äpplet hade fått en skarp buckla i guldet, som konservatorn trodde skulle bli svår att få helt slät. Men det allra svåraste föremålet att restaurera trodde hon att drottningens krona skulle vara, eftersom den är utsmyckad med detaljer i emalj och gjutna band.

– Gjuten metall är sprödare och brister lätt. Dessutom är det inte bara att böja upp det, för då spricker emaljen.

Det är inte de första regalierna som har passerat Annmarie Christenssons händer. Hon var till exempel med om att återställa Johan den III:s spira och krona som stals från Västerås domkyrka 2013.

– Att man har fantastiska saker för händerna vet man ju om. Men samtidigt kan man inte vara för rädd för det, för då blir man darrig och det får man inte vara. Det är ett pilligt jobb och de dagar man känner sig stressad får man göra något annat.

Kungens riksäpple hade en skarp buckla i guldet när det återfanns, men den har konservatorn lyckats banka ut. Foto: Lars Rindeskog

Sedan rättegången avslutades och två personer dömdes för stölden har det hållits hemligt var regalierna funnits. Det handlar dels om stöldrisken och dels om säkerheten för personalen som arbetar med dem.

Men nu är de snart tillbaka i Strängnäs domkyrka. Annmarie Christenssons arbete är slutfört och resultatet blev bättre än hon först vågat hoppas på.

– Det har blivit väldigt bra, vilket känns roligt. Det gick faktiskt lite över förväntan. Ingenting har gått sönder eller brutits av och det gick bra att rikta upp ståndarna. Nu är regalierna dessutom putsade och fina.

– Men med den lilla samlingen stenar och pärlor som samlades upp från montern och med de smådelar som fanns i hättan, har alla delar återfunnits. Det enda som saknades var två små muttrar och en mellanring som vi gjort nya.

Strängnäs domkyrkoförsamling hade planerat att bjuda in till ett stort firande och invigning av en ny utställningsdel i domkyrkan, när regalierna åter var på plats. Men med anledning av pandemin får det skjutas på framtiden.

Fakta: Domkyrkokuppen

Den 31 juli 2018 stals Karl IX:s begravningskrona och riksäpple från 1611, samt drottning Kristina den äldres begravningskrona från 1622, från Strängnäs domkyrka.

En 22-årig man åtalades för stölden och under pågående rättegång, den 5 februari 2019, hittades de stulna regalierna i en soptunna i Åkersberga.

Den 22-åriga mannen dömdes för stölden till fängelse i fyra år och sex månader. Senare dömdes även en 26-årig man till tre års fängelse.

Konservator Annmarie Christensson säger att 90 procent av arbetstiden gått åt till att plocka isär regalierna och putsa upp alla smådelar. Foto: Lars Rindeskog

Prenumerera på Nyhetsbrev

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.