Splittrat om samkönade vigslar i kyrkorna i Helsingfors

Äktenskapsbalken säger en sak, men kyrkomötet säger inget om samkönade äktenskap i Finland. Arkivfoto: Lars Rindeskog

 Foto: Lars Rindeskog

Kyrkomötet i Finland har inte fattat något beslut om samkönade vigslar inom kyrkan, trots att äktenskapsbalken tillåter det. Men vissa församlingar öppnar sin lokaler för vigsel av par av samma kön.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Äktenskapsbalken säger en sak, men kyrkomötet säger inget om samkönade äktenskap i Finland. Arkivfoto: Lars Rindeskog

 Foto: Lars Rindeskog

Sedan 2009 har det varit tillåtet att viga samkönade par i Svenska kyrkan, efter beslut av kyrkomötet. I Finland är läget mer oklart. 2017 trädde en ny äktenskapsbalk i kraft, vilken gör det juridiskt möjligt för samkönade par att gifta sig i Finland och även för präster att viga par av samma kön.Vissa präster har också sagt att de är villiga att göra det.

Men kyrkomötet, kyrkans högsta beslutsorgan även i Finland, har ännu inte fattat beslut att införa kyrkliga samkönade vigslar, så det saknas beslut i kyrkan om att präster får viga par av samma kön. Församlingarna kan dock bestämma att om de vill öppna sina lokaler för samkönade vigslar. Flera församlingar har också på eget initiativ gjort detta, skriver Hufvudstadsbladet.

Tidningen har undersökt hur församlingarna i Helsingforsområdet ställer sig i frågan. Det visar sig att ungefär hälften av församlingarna inte tillåter samkönade vigslar i sina lokaler, även om alla de kyrkoherdar som tidningen pratat med försäkrar att deras församlingar ska vara välkomnande mot sexuella minoriteter.

Får själva skaffa präst

I svenskspråkiga Johannes församling och Matteus församling har beslut fattats om att de ska tillåta samkönade vigslar i sina lokaler, med motiveringen att samkönad vigsel numera är fullt lagligt. Dock måste paren då själva städsla en präst – i annat fall är det församlingen som bokar präst.

– Prästerna är strängt taget bundna av biskopens direktiv och har inte på det sättet tillstånd att viga så vi bokar inte präster, säger Johan Westerlund, kyrkoherde i Johannes församling, till Hufvudstadsbladet.

Även Esbo svenska församling har gett klartecken för samkönade vigslar i sina lokaler. Församlingen Rikssvenska Olaus Petri följer Svenska kyrkans kyrkoordning men tillhör samtidigt Borgå stift. Här är samkönade vigslar tillåtna, men ännu har inga genomförts.

Petrus församling och Grankulla församling följer finska kyrkomötets linjedragning, och har alltså inte öppnat sina lokaler för samkönade vigslar. Det har inte heller Kyrkslätts svenska församling, som pekar på att det beror på att de delar lokaler med den finska församlingen, som inte har fattat något eget beslut i frågan.

Slutligen har Vanda svenska församling beslutat att endast tillåta samkönade vigslar i vissa av församlingens lokaler.

I en intervju i Hufvudstadsbladet i maj sade biskop Bo-Göran Åstrand att omkring hälften av kyrkomötesombuden är för vigsel av samkönade par. För ett beslut i frågan krävs tre fjärdedels majoritet. Under 2024 väljs nya kyrkomötesombud och det nyvalda kyrkomötet och sammanträder i maj samma år. Tidigast då kan ett beslut komma.