– Jag får dagligen samtal från ledsna människor som inte kan besöka gravarna, säger Hans von Schreeb, ordförande i kyrkofullmäktige i S:t Johannes församling.
Både S:t Johannes kyrka och kyrkogård fick stängas för ett och ett halvt år sedan på grund av tornet riskerar att rasa.
Kyrkans Tidning har tidigare berättat om församlingens arbete med att söka finansiering för renoveringen.
Det är nu klart att av de 56 miljonerna som reparationerna beräknas kosta kommer 18 miljoner från kyrkoantikvarisk ersättning (KAE) och kyrkounderhållsbidrag (KUB). Övriga medel bekostas av församlingens egna fonder och eventuellt ett lån.
Används i skyskrapor
Motvikten i tornet ska häva svängningar av vindbelastningar för både spiran och hela tornet.
– Det finns en risk att stålet i motvikten har ett brott på grund av att det är rostangripet och att motvikten kan släppa, säger Erik Palmbäck, Kyrkans fastighetssamverkan, projektledare för renoveringen.
Nu pågår projektering av bygghandling tillsammans med en entreprenör och experter på stål och konstruktion.
– Det är en unik konstruktion för en kyrka. Men det är en smart lösning för att häva svängningar som används bland annat på skyskrapor. Även kulturhistoriskt vill vi bevara motvikten, säger Erik Palmbäck.
Byts till rostfritt stål
Om motvikten, som väger sex ton, skulle rasa, finns det enligt Erik Palmbäck en risk att den förstör tornet och vapenhuset. Det finns även en risk för att människor skadas.
För att kunna reparera motvikten måste man först provisoriskt säkra motvikten från att falla. När den är säkrad går det att öppna kyrkan och kyrkogården igen, vilket kan ske i slutet av februari. Därefter startar arbetet med att byta ut materialet i motvikten till rostfritt stål. Sedan renoveras även hela tornet.
För några år sedan byggdes en församlingssal under entrétrappan. Kan det bygget vara orsaken till skadorna i tornet?
– Nej, det handlar om rostangrepp. Redan på 1940-talet upptäcktes fuktproblem i tornet som åtgärdades, säger Erik Palmbäck.