På frågan varför det inte finns någon policy mot hyggen svarar Max Enander att forskningen kring hyggesfria metoder i dag inte kommit så långt att det bedöms möjligt att i full skala gå över till ett sådant skogsbruk med de skogar vi har i Sverige.
”Inte under dagens förutsättning, det vill säga med det krav på effektivitet och lönsamhet som kyrkomötet ställer på kyrkans skogsbruk.”
Anna Karin Hammar efterlyser också samråd med samerna i skogsbruksfrågor.
– Det finns inget juridiskt bindande avtal för det, och den frågan har jag drivit på länge, säger hon.
Avsaknaden av samråd med samer är något som också kritiseras på Facebook-sidan Svenska kyrkan förvaltning. I ett inlägg från den 2 mars står det: ”De stift som har rennäring är just de stift som inte har samråd med samiska intressen inför avverkning. Det skulle bara bli stökigt.”
Det finns två sorters certifiering av skog, FSC och PEFC. I Luleå och Härnösands stift är skogen PEFC-certifierad och i den certifieringen finns inga krav på samråd med samer kring skogsbruket.
Max Enander får frågan om detta och skriver till svar: ”Stiften har goda relationer med företrädarna för de olika samebyarna och har regelbundna samråd inför skogliga åtgärder. Det viktigaste för oss är att samarbetet lokalt fungerar på bästa sätt. Vi har tagit initiativ till samtal med SSR, svenska samernas riksförbund, för att tillsammans se hur vi kan utveckla vårt samarbete och har ett inplanerat möte nu i vår”.