Stiftsstyrelsen har arbetsbefriat biskopen

Stiftsstyrelsens arbetsutskott sammanträdde på onsdagen då beslut togs om arbetsbefrielse för biskopen. Stiftsstyrelsens förste vice ordförande Peder Fohlin säger att kyrkokansliet lovat stöd i processen som följer nu. Foto: Marcus Gustafsson, Karl Melander

Stiftsstyrelsen i Visby har arbetsbefriat biskop Thomas Petersson. Peder Fohlin, förste vice ordförande i stiftsstyrelsen, berättar här om vägen framåt efter tisdagens avkragning.

"Vi försöker göra det bästa av en svår situation."

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Stiftsstyrelsens arbetsutskott sammanträdde på onsdagen då beslut togs om arbetsbefrielse för biskopen. Stiftsstyrelsens förste vice ordförande Peder Fohlin säger att kyrkokansliet lovat stöd i processen som följer nu. Foto: Marcus Gustafsson, Karl Melander

"Thomas Petersson är från och med 1 februari inte stiftets biskop. Det är nu upp till stiftsstyrelse och domkapitel att besluta om hur biskopens uppgifter skall fullgöras framåt."

Informationen som lades ut på stiftets hemsida på tisdagen var kortfattad med rymde mycket. Peder Fohlin, förste vice ordförande i stiftsstyrelsen - som är biskopens arbetsgivare, fick informationen av stiftsdirektorn strax före presskonferensen.

– Allt skedde nästan samtidigt. Ja, vad tänkte jag? Det är ju flera människor som blivit drabbade. Men jag samlade mig kring tanken att ansvarsnämnden kommit fram till detta och att vi har att rätta oss efter det. Nu får vi göra det bästa av situationen.

– Efter den första dagen med alla känslor, samlades arbetsutskottet på onsdagen till ett möte som vi haft inplanerat sedan länge. Vi började diskutera hur vi ska göra. Det var ju ett sorgligt sammanträde måste jag säga.

Peder Fohlin säger att han innerst inne hade hoppats på ett annat besked, även om han brottats med grundfrågan, ett skadat förtroende.

– Jag har tänkt väldigt mycket på det här ända sedan processen i ansvarsnämnden inleddes. Tanken att det skulle kunna bli det här utfallet har ändå funnits med. Tankarna har periodvis bara snurrat runt. Men det handlar i grund och botten om förtroendefrågan som är svår att reparera.

Arbetsutskottet träffade Thomas Petersson efter sammanträdet och meddelade att han var arbetsbefriad.

 

"Jag tänker så här: När allt har landat hos biskopen, kanske efter något år, är det möjligt att han kan återfå sin krage så att han kan jobba som präst igen, säger Peder Fohlin. Foto: Karl Melander

– Arbetsbefrielsen handlar om de uppgifter som är kopplade till vigningstjänsten, men han är ju inte avstängd eller så utan kan göra klart vissa saker, som arkivuppgifter. Han har tillgång till sitt arbetsrum och kan gå dit när han vill. Men det blir ju upp till honom hur och när han vill och orkar. Det är ju inget brottsligt som har hänt.

Frågan om uppsägning vill Peder Fohlin återkomma till. Tillsammans med kyrkokansliet och Skao, Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation, ska en plan läggas så att "vi gör rätt arbetsrättsligt".

– Biskopen har sex månaders uppsägningstid med lön. Han kommer också att få bo kvar i biskopsgården under den tiden. Vi i stiftsstyrelsen vill agera så bra som vi bara kan. Vi ska fundera över hur vi ska göra till nästa stiftsstyrelsesammanträde om ett par veckor.

– Vi vill landa i det här och så småningom tillsätta en vikarierande biskop. Vi skickade också ut information till Utlandskyrkans församlingar så att alla får samma information.

Vad kommer att hända i domkapitlet?

– Anna Lundgren är utsedd till tillförordnad domprost året ut och hon är ersättare för biskopen i domkapitlet. Så det arbetet kommer att löpa på.

Hur ser du på konsekvenserna av det som hänt?

– Det här handlar om en människa som allt ryckts undan för. Det är så många åsikter i frågan, Gotland är ett litet sammanhang och det sägs så mycket, särskilt i sociala medier. Jag tänker så här: När allt har landat hos biskopen, kanske efter något år, är det möjligt att han kan återfå sin krage så att han kan jobba som präst igen.

Hur har Thomas Petersson varit att arbeta med i stiftsstyrelsen?

– Thomas är en duktig präst och kom in i stiftsstyrelsen med liv och lust och hade ett nytänk kring vårt arbete. Vi har jobbat fram fokusområden och verksamhetsplaner som vi jobbar efter nu. Man kan säga att arbetet har moderniserats.

Peder Fohlin har lång erfarenhet av förtroendeuppdrag i Svenska kyrkan, kyrkorådsordförande, ledamot i stiftsstyrelsen sedan 2006, han har suttit i domkapitlet och två perioder i kyrkomötet. Han har varit kyrkligt aktiv i EFS sedan ungdomen.

 Goda medarbetare driver min Icabutik tillsammans med mig i Fole mellan Visby och Slite. Jag börjar fasa ut mig själv ur butiken så det fungerar bra nu när det kanske blir lite mer att göra i stiftsstyrelsen.

När tror du att det finns en ny biskop på plats?

Det kan vi inte säga i dag. Vi ska ta saker i rätt ordning och vi känner att vi har stöd av kyrkokansliet i processen. Vi får göra det bästa av en svår situation.