Stiftsstyrelsen kände stöd från kyrkokansliet

"Det är så gott som omöjligt att avskeda en biskop i Sverige och det är ett jätteproblem", säger Kenneth Norberg (S), förste vice ordförande i stiftsstyrelsen i Härnösand. Foto: Kerstin Stickler

"Vi gjorde vad vi trodde var rätt. Jag fortsätter mandatperioden ut. Det skulle vara fel att avgå och lämna över till ersättare", säger Kenneth Norberg, stiftsstyrelsens förste vice ordförande i Härnösands stift.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
"Det är så gott som omöjligt att avskeda en biskop i Sverige och det är ett jätteproblem", säger Kenneth Norberg (S), förste vice ordförande i stiftsstyrelsen i Härnösand. Foto: Kerstin Stickler

– Jag tycker att det ska vara arbetsrätten som ska gälla i Sverige. Är det något som inte fungerar är det till Arbetsdomstolen en arbetsgivare ska kunna gå. Och det tycker ju även företrädare för de som skrev kyrkoordningen, som Gunnar Edqvist, och även andra på kyrkokansliet som stöttade oss. 

Kenneth Norberg blev förvånad när beskedet från överklagandenämnden kom, beslutet som säger att stiftsstyrelsen inte kan avsluta biskopens anställning och som inte går att överklaga.

– Nu är det fastslaget och det innebär att det är så gott som omöjligt att avskeda en biskop i Sverige och det är ett jätteproblem, inte bara i Härnösand. Om en styrelseordförande inte fungerar med en övrig styrelse, lämnar ordföranden styrelsen. Jag har varit med så länge och varit ledamot och ordförande i så många styrelser att jag kan säga det med min erfarenhet. 

Vad gäller biskop Eva Nordung Byström betonar Kenneth Norberg att han aldrig haft "några synpunkter på henne som präst eller biskop". Det är hur det har fungerat i stiftsstyrelsen som varit problemet, säger han.

– Jag vill inte gå ut och säga för mycket om det hela, men det handlar mycket om kommunikation. Att vi i stiftsstyrelsen inte upplevt att vi varit en styrelse som haft en linje utåt.

Men det här med att en del förtroendevalda ibland verkar se kyrkans organisation som en kommunal verksamhet, vad säger du om det?

– Jag håller inte alls med om det. Är man förtroendevald i kyrkan är det för att man är engagerad i kyrkan och vill den väl. Vi vet hur det fungerar i kyrkan.

Vad säger du till dem som vill att hela stiftsstyrelsen ska avgå eller åtminstone be om ursäkt för den skada som ni anses ha åsamkat stiftet och kyrkan?

– Jag tycker man tar ansvar genom att vara kvar och försöka reda upp situationen. Det hade varit omöjligt för ersättare att komma in nu, den tid som är kvar av mandatperioden. Nu är i alla fall jag kvar tiden ut och ska försöka lämna över till nästa styrelse som ska ha en bra utgångspunkt att jobba ifrån.

–  Och vill någon nominera mig till nästa period ställer jag upp.

Hur ska ni kunna jobba tillsammans i styrelsen?

– Jag tar biskopens utsträckta hand och försöker hitta ett sätt att jobba på. Det ska nog gå, även om vi är samma personer som tycker det vi tycker.