Zinat Pirzadeh: "Vilket paradis att landa i Jörn efter flykten från Iran"

 "Jag skulle inte ha klarat av flykten från Iran om jag inte hade haft min gudstro", säger Zinat Pirzadeh  Foto: Mikael M Johansson

”Jag tog mitt barns hand, gick ut och visste att jag aldrig skulle komma tillbaka”, säger komikern och författaren Zinat Pirzadeh om flykten från ett barnäktenskap i Iran i det senaste avsnittet av podden Var ska jag ställa Jesus. 

Omgiven av färgglada klädesplagg tar Zinat Pirzadeh emot i sin vintagehandbutik i Stockholm. Den är bara en av hennes många sysselsättningar. Hon har jobbat inom äldreomsorg, är utbildad studievägledare men arbetar just nu även som komiker med standup, föredragshållare, författare och skådespelare.

– Jag blir utbränd när du berättar vad jag gör, berätta aldrig mer om det. Jag gör bara saker jag älskar som till exempel föreläsningar, komedi och att skriva. Allt det där som är som folkbildning, säger Zinat Pirzadeh.

Flykt från Iran

Hon vill folkbilda om tro, hopp, att hitta glädjen i livet och om den kultur hon kommer ifrån.

– Det blev lite som ett kall att lyfta fram detta och jobba med integration. Även om det börjar bli lite tröttsamt att allt fokus när det gäller oss icke svenskfödda är på de saker som inte fungerar.

I podden Var ska jag ställa Jesus berättar hon om den farliga flykten från Iran som ensam mamma med en liten pojke på två år. Hon beskriver också hur hon så småningom hamnade i Jörn i Västerbotten och fick en extra familj.

Gick till kyrkan

– Mina svenska föräldrar tog med mig till kyrkan hela tiden. Min mamma Inez hade absolut gehör och jag har aldrig sett någon människa som är mer timid och mer jordnära än hon, men i kyrkan när hon sjöng psalmer hördes ingen annan, berättar Zinat. 

Hon säger att kyrkan och Jesus har blivit liksom som en självklarhet i hennes liv fastän hon är född som muslim.

Fakta: Zinat Pirzadeh

Hon är nyfiken på Jesus mänskliga sida och hon berättar i podden om hur viktig bönen är i hennes liv.

– Jag tror att kristendom, judendom och islam egentligen går hand i hand, de är bokens religioner. 

Firar alla fester

Hemma har hon symboler från de flesta religioner, hennes barn brukar säga att hon antingen verkligen tror på alla religioners godhet eller är religiöst förvirrad.

– Jag har liksom tagit in alla högtiderna, man kan fira allt. Så jag kallar mig för religionsfestare, säger Zinat och skrattar. 

Tiden i Jörn var viktig och just nu arbetar hon med en pjäs om den tillsammans med Västerbottensteatern. Premiären blir 25 oktober.

– Vilket paradis det var att landa där efter att vi hade varit med om så mycket svåra saker. Det känns som att pjäsen är mitt sätt att ge tillbaka den kärlek jag har fått där uppe, säger Zinat Pirzadeh.

Fakta: "Var ska jag ställa Jesus"

Kyrkans Tidningens poddserie ”Var ska jag ställa Jesus” finns både på tidningens hemsida och på Spotify.

I podden tar kulturjournalisten Agneta Stefansson hjälp av kända personer för att svara på den fråga hon själv har brottats med efter sin egen uppväxt i kyrkan.

De som intervjuas är matprofilen Edward Blom, bloggaren ”Underbara Clara” Clara Lidström, dramatikern och skådespelaren Staffan Westerberg, författaren Åsa Larsson och artisterna Gladys del Pilar, Py Bäckman och Samuel Ljungblahd,, radioprogramledaren Annika Lantz, prästen och satirtecknaren Kent Wisti, religionsvetaren David Thurfjell och artisten Gustaf Norén, journalisten Helena von Zweigbergk, komikern Karin Adelsköld., prästen Camilla Lif, programledaren Pekka Heino, och chefredaktören, författaren Göran Greider och KG Hammar, ärkebiskop emeritus, Under våren kommer avsnitt med musikern och skribenten Tomas Andersson Wij, sångerskan Monica Törnell, artisten Ola Salo och sångerskan Sonja Aldén. 

Prenumerera på Nyhetsbrev

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.