På söndag handlar gudstjänsterna om trons kraft. I dessa webbaserade tider kanske någon frestas att ta fram ett självtest med tio frågor. Testa dig själv, så stark är din tro!
Ingen idé är sämre än den, ingen frestelse större. Trons kraft handlar inte om hur stark min egen tro är. Den handlar inte ens om mig. Den handlar om vad som sker i mötet med Jesus.
Trons kraft vilar på en ömsesidig tillit. Vår tillit till Guds kärlek och förlåtelse, Guds tillit till vår fantasi och skaparkraft. Den tilliten är bästa grogrunden för kraft och mod att både vara buren och bära. Ödmjukhet och engagemang är nyckelord.
Att som den unge mannen tro på sin egen starka tro bygger en bräcklig grund. Förr eller senare hinner livet ikapp den vars tro bygger på ständig toppform. Att som kvinnan i bänken hålla fast vid sitt tilldelade eller självpåtagna utanförskap kväver både förmågan att ta emot och ge vidare av det Gud ger.
Tänk om de båda kunde flytta fokus från den egna trons styrka eller svaghet och i stället sjunga Jesus för världen givit sitt liv, öppnade ögon Herre mig giv. För full hals. Och med nya perspektiv befrias till att ge sig hän åt Livet, det som är så mycket större än vårt eget.
Trons kraft kommer till oss utifrån, ingen av oss bär allting inom sig. Vi är beroende av varandra, allt levande och hela skapelsen. Och av den Gud som är livets källa. Därför uppmanas vi också så ofta i Bibeln, psalmer och gudstjänstens liturgi att öppna oss. Öppna våra händer, hjärtan, ögon och sinnen.
Både den unge mannen och kvinnan i bänken riskerar att sluta sig för den kraft som finns utanför dem själva. Det är sorgligt, och det gäller ju oss alla. Tron torrkokar utan inflöde och vissnar utan sammanhang.
Men oavsett hur vi definierar kraften i vår egen eller andras tro får vi varje dag be med Svein
Ellingsens ord:
Vi sträcker våra händer fram som tomma skålar. Kom till oss Gud och ge oss liv från källor utanför oss själva.
Amen.
Gunnar Sjöberg
Tidigare kommunikationschef på kyrkokansliet och kyrkoherde på Costa Blanca