Debatten om ämbetsfrågan förnedrar kyrkan

Nils-Åke Sandström, Tavelsjö
Foto: Conny Nylén

Det finns många mycket viktigare frågor att debattera än den om kvinnliga präster och där kyrkan borde engagera sig.

Jag är varken präst, eller ämbetsman eller har något annat profil-yrke inom kyrkan utan är bara en vanlig kyrkobesökare.

Men jag har svårt att förstå varför den så kallade ämbetsfrågan, drygt 60 år efter att vi i Sverige fick kvinnliga präster, fortfarande kan vara en konflikthärd för någon och speciellt inte för präster, som bedyrar att de känner flera fantastiska kvinnliga präster.

 

Men jag har svårt att förstå varför den så kallade ämbetsfrågan fortfarande kan vara en konflikthärd

Läser man Bibeln med ett genusperspektiv är det svårt att hitta några argument för att kvinnor inte skulle vara betrodda att berätta om Guds ord. Tvärtom finns det många mycket viktiga exempel där kvinnor hade den starka rollen, medan männen haft en mera undanskymd eller skall man säga feg och räddhågsen roll. 

Det var exempelvis bara kvinnor, som vågade gå till graven och där mötte den uppståndne Jesus, som uppmanade kvinnorna att berätta det för lärjungarna, som hade gömt sig bakom stängda och reglade dörrar.

Men det var bara Petrus som trodde på dem och som begav sig till graven, de övriga trodde inte på kvinnorna, utan sa att det bara var kvinnors prat.  

Det finns också många andra exempel i Bibeln, där kvinnor hade rollen som förkunnare, exempelvis den samariska kvinnan vid Sykars brunn och Foibe som Paulus i Romarbrevet skrev, hade betytt så mycket för många, även för honom själv.

Jag förstår inte heller vad Wallersstein i Kyrkans Tidning nummer 47/19 menar med att vi bör vara lite mera ödmjuka eftersom vi är i minoritet och lyssna på påven Franciscus, som i katolska kyrkan säger att ämbetet är förbehållet mannen. 

Vad menar egentligen Wallerstein? Måste vi underordna oss katolska kyrkans kyrkoordning, eftersom den har majoritet. Det kan väl knappast betecknas ödmjukt att kräva att män skall få vägra samarbeta med kvinnor som är präster.

Jag tror dessutom att påven innerst inne önskar att det funnits kvinnor bland prästerna i hans kyrka, eftersom det då kanske varit mindre problem med prästerna.  

Men nu måste ni äntligen sluta att påstå att kvinnorna inte skulle vara värdiga att predika Guds ord. Debatten förnedrar kyrkan och i dag finns det så många mycket viktigare frågor där kyrkan i stället borde engagera sig.

Exempelvis klimatfrågan där vår jord på grund av vår överkonsumtion hotas att brinna upp, eller integrationen av våra nästa, som tvingats fly från sitt land. Då skulle gudstjänsterna upplevas meningsfulla.

Nils-Åke Sandström
Tavelsjö

Detta är en debattartikel i Kyrkans Tidning. Åsikterna som uttrycks i texten är skribentens egna.

Prenumerera på Nyhetsbrev

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.

8

Lediga jobb

LEDIGA JOBB

Stockholms stift
Göteborgs stift
Stockholms stift
Karlstads stift
Stockholms stift
Stockholms stift