REPLIK. Nu föreslår vi att det internationella rådets ledamöter ska tillfrågas om att kvarstå mandatperioden ut. Det skulle ge arbetsro, skriver Wanja Lundby-Wedin och Daniel Tisell.
Ordföranden i Luleå stifts Globala råd Lars-Gunnar Frisk ställde sig i Kyrkans Tidning undrade över varför de ledamöter som nominerats från Arbetskonferensen särbehandlats genom att enbart väljas på två år, medan övriga ledamöter valdes på fyra år.
Att bereda och fastställa representativa organ med målsättning om bästa möjliga samlade kompetens, vilket för kyrkostyrelsen inkluderar gender och ålder, är en komplicerad uppgift. Ibland blir resultatet tillfredsställande, ibland inte. Att flera instanser har till uppgift att nominera gör inte förfarandet enklare. De beslut som fattats efter en samlad bedömning riskerar dessutom, trots goda ambitioner, att utsättas för kritik.
Vi menar att den aktuella processen inte blev helt lyckad genom att grupperna behandlades olika. Vi har därför i arbetsutskottets möte den 14 mars beslutat föreslå kyrkostyrelsen att det internationella rådets samtliga ledamöter utifrån likabehandlingsperspektivet ska tillfrågas om att kvarstå mandatperioden ut.
Det skulle ge internationella rådet den arbetsro som krävs för uppdraget och Arbetskonferensens nomineringskommitté tvingas inte heller genomföra hela nomineringsprocessen en gång till under denna mandatperiod.
Kyrkostyrelsen kommer givetvis att fortsätta att verka för ökad mångfald i sina beredningsorgan och kommer att ta med sig de aktuella erfarenheterna in i nomineringsprocessen inför kommande mandatperiod 2022-2025.
Wanja Lundby-Wedin
1:e vice ordförande i kyrkostyrelsen
Daniel Tisell
2:e vice ordförande i kyrkostyrelsen
LÄGG TILL NY KOMMENTAR
Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.