En reviderad psalmbok är i praktiken en ny psalmbok

Ann-Katrin Bosbach Projektledare för arbetet med reviderad psalmbok

Det är ännu inte bestämt hur många nya psalmer som ska med i den reviderade psalmboken. Foto: Janerik Henriksson/TT

REPLIK. 100 nya psalmer är ett riktmärke, skriver Ann-Katrin Bosbach i en replik på Marcus Romedahls debattartikel om den nya psalmboken.

REPLIK

Marcus Romedahl har i en debattartikel frågor kring det pågående psalmboksarbetet. 
 
Romedahl skriver helt riktigt att arbetet sker i två parallella spår: dels insamlandet av förslag till nya psalmer, och dels en revidering av 1986 års psalmbok. 
 
När det gäller det andra spåret, alltså revideringen av 1986 års psalmbok, så konstaterade kyrkomötet 2021 att innan ett sådant arbete kan påbörjas behöver de upphovsrättsliga och ekonomiska frågorna redas ut.

En sådan utredning är nu genomförd och den konstaterar att arbetet med en revidering av 1986 års psalmbok bör sättas igång. En revidering behövs därför att språk, teologi och andra förutsättningar har förändrats snabbare än vad som tidigare kunnat förutses.

Utredningen förespråkar vidare att ett förlag bör anlitas för utgivning och inhämtande av upphovsrätter när en tryckt bok blir aktuell. Hos förlagen finns rätt kompetens och kostnaderna bedöms också bli betydligt lägre med förlags hjälp. Kyrkostyrelsens arbetsutskott har tagit del av utredningen och bejakat en fortsatt beredning av uppdraget. Nu pågår arbete med förslag på organisation, direktiv och arbetssätt. Kyrkostyrelsen tar ställning till förslaget under våren. 
 
Marcus Romedahl ställer frågan om det som ska komma är en ”ny” eller en ”reviderad” psalmbok.

Den formella termen utifrån kyrkomötets beställning är en ”reviderad psalmbok”. Men en reviderad psalmbok är i praktiken en ny psalmbok när den tas i bruk.

En reviderad psalmbok innebär justeringar av språk, stil och teologiskt innehåll, och som följd av detta också eventuella musikaliska ändringar, samt att lyfta ut och lyfta in psalmer. Hur många nya psalmer som kan få plats i en reviderad psalmbok är inte bestämt, men ett riktmärke är 100 stycken.

Tidsplanen är att en reviderad psalmbok ska tas i bruk i början av 2030-talet. Innan dess kommer ett remissarbete i flera steg ha ägt rum.

De arbetsgrupper som hittills engagerats samlar kompetens inom musik, tonsättning, hymnologi, teologi och språk. De har också representation från hela landet och variation i ålder.

Ann-Katrin Bosbach, projektledare för arbetet med reviderad psalmbok

Detta är en debattartikel i Kyrkans Tidning. Åsikterna som uttrycks i texten är skribentens egna.

Prenumerera på Nyhetsbrev

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.