Fler ska vilja jobba i kyrkan

Mars Bergenbrant, Luka Vestergaard och Sara Carlsson Akademikerförbundet SSR

Foto: Anders Wiklund/TT
 

Allt kan inte regleras i centrala avtal och med över 4000 kyrkor och kapell runt om i Sverige behövs större möjligheter att komma överens om spelregler och anpassningar i den lokala församlingen. 

Nu har förhandlingarna påbörjats om löner och villkor för alla som arbetar i Svenska kyrkan. Vi ser stora möjligheter för kyrkan att bli en bättre och mer attraktiv arbetsgivare, särskilt för akademiker. Målet är att stärka den folkrörelse som folkkyrkan redan utgör som en av de viktigaste aktörerna i bevarandet av ett öppet och demokratiskt samhälle.

I en orolig omvärld, i händelse av nationella trauman, är kyrkans uppdrag unikt värdefullt. Rätten att som akademiker utvecklas i sin karriär behöver stärkas. Det gäller alla som aktivt deltar i kyrkans själasörjande och avlastande uppdrag. Vi vill se individuella kompetensutvecklingsplaner  som i sig kan utgöra en tydlig grogrund för anställdas personliga utveckling,  men som också har tydliga positiva effekter för samhällets trygghet.

Akademikerförbundet SSR kommer fortsätta att driva på för ett bättre arbetsmiljöarbete. Allt fler kyrkliga medarbetare förväntas jobba längre upp i åldrarna. Det ställs helt nya krav på arbetsmiljön för att fler ska orka på ett hållbart sätt.

Vi vill se ett avtal på ett år som förbättrar förutsättningarna för att rekrytera och behålla medarbetare. Vi behöver också se över stödet och förutsättningarna som kyrkans chefer har i sitt ledarskap. Att ges tillräckligt med stöd och mandat är viktigt för att kunna utvecklas tillsammans med verksamheten och för att stötta sina medarbetare.

Allt kan inte regleras i centrala avtal och med över 4000 kyrkor och kapell runt om i Sverige behövs större möjligheter att komma överens om spelregler och anpassningar i den lokala församlingen. Vi vill att möjligheterna för enskilda överenskommelser förbättras. 

Att arbeta i en livsverksamhet som har sina arbetstoppar i samband  med att stora delar av den övriga befolkningen är lediga ställer höga krav  på återhämtning och vila. Vi vill få till en dialog och förhandling om ökad  flexibilitet för kyrkans anställda.  

Vi har därför i förhandlingarna fört fram kravet på att Svenska kyrkans anställda ska få individuella arbetstidskonton där du själv kan välja om du vill ta ut tiden i ledighet, högre avsättning till pension eller ersättning i form av högre lön. Vi tror det är ett bra sätt att ge dig som akademiker mer makt över ditt arbetsliv. 

Ett problem vi ser i avtalet är att kyrkans pensionsavsättningar ligger lägre än andra delar av arbetsmarknaden. Det finns stora risker i detta som gör att exempelvis präster, diakoner och andra grupper riskerar att få  en sämre pension bara för att de kallats till kyrkan som arbetsgivare.  Pensionsavsättningarna behöver höjas.

I det senaste avtalet fick vi till en bättre löneprocess, som både vi och Svenska kyrkan är glada över. Nu måste vi säkerställa att den fungerar i kyrkan i hela landet. Vi kräver löneökningar på 4,2 procent för alla våra medlemmar på totalen, och vi vill fortsätta utveckla modellen där det är arbetsinsatsen som värdesätts i lönesättande samtal mellan varje chef och medarbetare.

Mats Bergenbrant, ansvarig för avtalsförhandlingarna Akademikerförbundet SSR
Luka Vestergaard, präst och distriktsordförande Akademikerförbundet SSR Skaraborg
Sara Carlsson, diakon och ordförande Akademikerförbundet SSR Växjö stift

Detta är en debattartikel i Kyrkans Tidning. Åsikterna som uttrycks i texten är skribentens egna.

Prenumerera på Nyhetsbrev

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.