Avtalsförhandlingarna väntas pågå under februari till april 2025 och ett nytt avtal ska förhoppningsvis vara på plats till 1 maj 2025, skriver Cecilia Herm och Sten Lycke. Foto: Lotta Person och Fredrik Sandberg/TT
I dag går Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation, Skao, och de centrala arbetstagarorganisationerna in i årets avtalsrörelse.
I dag går Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation, Skao, och de centrala arbetstagarorganisationerna in i årets avtalsrörelse. Vi gör det i ett läge där efterfrågan och förväntningar på Svenska kyrkan och kyrkans bidrag i samhället ökar.
Medier lyfter fram ett nytt intresse för tro bland unga, antalet aktiva inträden var under fjolåret rekordstort och i olika sammanhang lyfts kyrkans roll som viktig aktör i civilsamhället.
Det är en glädjande utveckling naturligtvis men också utmanande i ett läge som för Svenska kyrkan präglas av knappa resurser, hotande kompetensbrist, och fortsatta svårigheter att fylla vakanser på många platser landet. Till detta kommer att antalet ideella medarbetare har sjunkit på senare år.
Därför ser Skao det som avgörande att de resurser som finns används på ett klokt sätt, och att det också öppnas för nya lösningar så att verksamheten kan vidmakthållas och utvecklas för att möta både samtidens och framtidens behov.
Det centrala avtal som slöts för två år sedan, Avtal 23, innebar ett positivt steg i denna riktning. Det fanns en bred samsyn mellan parterna om behovet av att underlätta för Svenska kyrkans arbetsgivare, bland annat genom en tydligare löneprocess, där dialogen mellan chef och medarbetare utgör den viktigaste delen av lönebildningen. Vidare har fler vägar till arbete i kyrkan öppnats genom införandet av nya anställningsformer som aspirantanställning för den som vill prova på arbete i kyrkan och ett avtal om profilpraktikanställning för den som ska genomföra obligatorisk förpraktik inom utbildningarna för präst, diakon, församlingspedagog eller kyrkomusiker.
Justeringar gjordes också i avtalet för att öka arbetstagarnas möjlighet till återhämtning och minska arbetsgivarnas semesterlöneskuld. Vi önskar att Avtal 25 ska innebära en fortsättning på den inslagna vägen och att vi kan ta ytterligare steg för att säkerställa kyrkans förmåga att utifrån givna resurser erbjuda och utveckla en god och hållbar verksamhet för både sina medlemmar och för samhället i stort.
Även om den ekonomiska situationen i samhället har stabiliserats något ser arbetsgivarna inom Svenska kyrkan ett fortsatt behov av anpassning av villkoren för kyrkans anställda.
Lönekostnader som hålls inom industrins märke, ökad flexibilitet i fråga om arbetstid och ledighet, samt att genom förenklad provanställning och nya former av visstidsanställningar kunna pröva arbetstagare och anställa och avsluta anställningar utifrån behoven i verksamheten finns med bland de prioriterade frågorna för Skao.
En ytterligare decentraliserad lönebildning, där den enda modellen blir att lönen sätts lokalt mellan chef och medarbetare, och där arbetstagarparterna får en kontrollerande roll gällande att avtalets intentioner följs, samt att få till regler som gäller för samtliga arbetstagarorganisationer och alla medarbetare, exempelvis att reglerna om arbetstid återfinns på ett och samma ställe, är andra viktiga frågor.
Svenska kyrkan har också i jämförelse med organisationer av samma storlek i dag en av arbetsmarknadens längsta uppsägningstider, detta är också något Skao vill diskutera.
Avtalsförhandlingarna väntas pågå under februari till april 2025 och ett nytt avtal ska förhoppningsvis vara på plats till 1 maj 2025. Vi ser fram mot konstruktiva samtal med våra motparter och går in med en fast inställning att motsvara arbetsgivarnas förtroende.
Cecilia Herm, förhandlingschef, Skao
Sten Lycke, biträdande förhandlingschef, Skao