Föräldrar kontaktar oss med oro över hatpredikanter

Hillevi Uddenfeldt och Olle Liljefors kyrkoherde respektive biträdande kyrkoherde Maria Magdalena församling

Foto: Getty Images

Replik. Vi har också noterat att denna hårda kristna retorik förekommer i vår egen verksamhet, och kollegor runtom i landet vittnar om samma företeelse i sina församlingar.

REPLIK

Svar till debattartiklarna av Dan Nässelqvist och Adam Hirshals Illis angående vårt Facebook-inlägg. 

Maria Magdalena församling välkomnar alla människor, oavsett tro eller tvivel, och vi gläds över det ökade intresset för kristen tro. Vi har en stor konfirmand- och ungdomsverksamhet som bara växer, med hundratals tonåringar som varje år söker sig till oss.

Det senaste året har vi allt oftare blivit kontaktade av oroliga föräldrar som berättar att deras barn, ibland så unga som i 10- till 12-års åldern, har börjat följa hårdföra kristna influerare, eller ”hatpredikanter” som vissa föräldrar har valt att kalla dem. Vi har också noterat att denna hårda kristna retorik förekommer i vår egen verksamhet, och kollegor runtom i landet vittnar om samma företeelse i sina församlingar.

Inför detta har vi reagerat. Om det sprids misogyni, homofobi och annat förakt på sociala medier baserat på lösryckta bibelcitat, tycker vi att det ligger i vårt uppdrag som präster och teologer att erbjuda andra perspektiv på en sådan bibelläsning. Allt annat vore ansvarslöst.

Vi har förstått att detta än så länge är ett relativt nytt och obeforskat fenomen i Norden. Senare i vår anordnas bland annat ett religionssociologiskt seminarium i Norge om kopplingen mellan den ökande religiositeten bland unga män, maskulinitet och misogyni. Vi ser fram emot att få ta del av denna och annan kommande forskning.

Med vårt Facebook-inlägg vill vi uppmärksamma och problematisera när Bibeln används för att förtrycka olika grupper i samhället. Som ett alternativ till tvärsäkra utsagor vill vi påminna om Bibelns rika tolkningstradition med ett mångtusenårigt arbete bakom sig. Vi vill bjuda in till att utforska kristen tro, i ödmjukhet och förundran inför mysteriet.

Hillevi Uddenfeldt och Olle Liljefors
Kyrkoherde respektive biträdande kyrkoherde
Maria Magdalena församling

Detta är en debattartikel i Kyrkans Tidning. Åsikterna som uttrycks i texten är skribentens egna.

Taggar:

Kristen tro

Prenumerera på Nyhetsbrev

13 Kommentar

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.

Förvånad
“Vi vill verka för en religiositet där sanningsanspråk och snabba svar lyser helt med sin frånvaro” skrev Hillevi Uddenfeldt och Olle Liljefors i sitt inlägg på Facebook. Självklart väcker det en del frågor.
BGOL
Floran av predikanter är ju bred och ingen i vår tid ska behöva höra om hot eller hat. Visst får vi komma som vi är, men handlar inte evangeliet om omvändelse och tro? Många är trötta på all mellanmjölk som erbjuds. Kristus lovar att den som söker finner - ingen ska behöva vara en vig sökare. Det finns en uppenbarad sanning.
Anna Lindén
Att osympatiska tankar vinner spridning är inget nytt. Det har skett länge genom litteraturen. En humanistiskt sinnad kristen ser dock inte människan som ett passivt objekt för dessa osympatiska tankar. Hon tror att även unga människor kan tänka själva. Såväl nykristna som unga har ofta en tendens att vara radikala. Det är en naturlig fas i utvecklingen och ingenting man behöver vara rädd för. Däremot kan man givetvis argumentera emot när man samtalar med dem. Om ni har anställda och frivilliga som tar sig oönskade teologiska friheter är det en fråga för arbetsledningen.
Undrande
”Om det sprids misogyni, homofobi och annat förakt på sociala medier baserat på lösryckta bibelcitat, tycker vi att det ligger i vårt uppdrag som präster och teologer att erbjuda andra perspektiv på en sådan bibelläsning.” Kommentarerna här under debattartikeln väcker frågor. Ser och förstår ni inte vad skribenterna försöker uppmärksamma? Vill ni ha en kristendom där kvinnan ska tiga i församlingen, människor som älskar någon av samma kön ska vara rädda för sitt liv, och att våra ungdomar ska behöva tro att det bara finns ett enda sätt att vara kristen på, som influensers och troll dikterar? Är det det ni vill ha? Om det inte är det, kan ni inte berätta vad som är viktigt för er i det kristna budskapet och den kristna tron? Vad är det ni egentligen vill säga? Vad är det ni tror på? Vilken människosyn och Gudssyn har ni? Och vilket samhälle vill ni ha? Vilket samhälle vill vi leva i? Vi behöver ett större samtal i hela kyrkan om dessa frågor.
Resonemanget håller inte
Problemet är ju att dessa ”konservativa åsikter” inte bygger på lösryckta bibelcitat, utan på legitim exeges. Vi måste sluta avfärda varandras teologiska tolkning som obildad så fort vi inte håller med om den. Prästerna i MM församling har också sanningsanspråk, och istället för att godhetssignalera på detta sätt borde de argumentera för sin tro utifrån Bibeln och traditionen. För nog måste de ha några teologiska argument för sina ståndpunkter? Annars är det ju deras exeges som är slapp och obildad… tolkning är ett stort och tidskrävande arbete. Är man inte villig att lägga ned den tiden ska man inte vara präst. Ser framemot att höra dessa två utlägga VARFÖR kvinnan och mannen är jämställda inför Gud. VARFÖR kvinnor kan vara präster. VARFÖR samkönade kan ingå äktenskap osv. Jag är övertygad att dessa högskoleutbildade teologer klarar detta. Hejja!
Bekymrad präst
Klart att vi måste möta dessa föreställningar. Handlar om vilken slags kyrka vi vill vara. Vi går mot en större historielöshet, tror jag, med allt fler som finner kyrkan utan att ha djupa rötter i den. Uddenfelt och Liljefors lyfter något som inte bara handlar om influensers och hatpredikanter utan en större rörelse i kyrkan. Vi som gillar territorialförsamlingen där man inte väljer sin broder och syster i Kristus, kan ha allt svårare att få gehör för argumenten. En omgivande individualism påverkar också SvK. Den individuella frälsningen gärna i kontrast mot omvärlden tilltalar en generation som ser det som naturligt att välja sin väg. Om några år, om inte redan, kan de rösta i kyrkoval. Även de som tilltalas av predikanter som inte accepterar andra tolkningar än sina egna. Det är en ödesfråga för SvK att möta dessa strömningar. En del av oss tycker på riktigt om den kyrka som decennier av gemensamma ansträngningar gett oss.
Anna Lindén
Om jag hade velat ha en kristendom där kvinnan tiger i församlingen hade jag hållit tyst, Undrande. För övrigt tror jag inte att man behöver vara rädd för vare sig fan eller trollen. Ja, inte ens för influerare. Det är inget att hetsa upp sig över att folk har olika åsikter. Tvärtom, det är naturligt i ett demokratiskt samhälle.
Anna Lindén
Jag vill ha en kyrka där varje människa är fri att söka sanningen utan att mötas av pekpinnar och tillrättavisningar. Jag tror både på Guds försyn och den enskilda människans förmåga. Vi behöver inte vara så ängsliga. Vi behöver inte ha kontroll över allting. Vi behöver inte vara överbeskyddande. Själv är jag så gammal så jag har överlevt i ett samhälle där homosexualitet betraktades som en sjukdom. Jag överlevde också att en äldre präst sade till mig att jag fått min prästkallelse från djävulen, även om jag inte tyckte att det var särskilt trevligt. Vi kan inte behöva göra kyrkan till ett skyddat rum, där människor inte får vara sig själva och ventilera sina tankar öppet. Det är sanningen som skall göra oss fria, inte det tillrättalagda hyckleriet.
Anna Lindén
Vad är problemet med att de som tycker annorlunda än du och jag får rösta i kyrkovalet, Bekymrad Präst. Är det inte det som är demokrati?
Anna Lindén
Svenska kyrkan behöver återerövra tilliten till Gud, livet och människorna. Det är inte en ödesfråga för oss om vi kan möta ”strömningar”. Det helt avgörande är att vi kan möta människor.