Förankra psalmbokens revision

Peter Frisk v Ordf i kyrkofullmäktige i St Matteus församling
Psalmboken bör moderniseras utifrån tydlig ”input” från folkkyrkans medlemmar.

Vi som är intresserade av vår kyrka bör rimligen bli tillfrågade i psalmboksrevisionen och inte bli presenterade ett förslag från utsedda ”förståsigpåare”

Läste notisen att förstudien nu är klar avseende 1986 års Psalmbok. Inriktningen tycks vara att modernisera språket och byta ut ca 100 psalmer som inte platsar i vår Psalmbok!

Psalmboken är troligen en av våra mest spridda böcker även om en begränsning införs med förbehållet vår mest spridda kyrkliga bok. Just detta förhållande gör att en modernisering verkligen bör förankras i kyrkan självt. Vi som är intresserade av vår kyrka, bör rimligen bli tillfrågade i god tid och inte bli presenterade ett förslag från utsedda ”förståsigpåare”!

Om Psalmboken skall moderniseras ska det väl ske med tydlig ”input” från folkkyrkans medlemmar. Varsamhet och känsla för tradition och förankring bör vara honnörsord i ett översynsarbete. Psalmboken ska inte bli tjockare men gärna ekumenisk bred som idag!

Varför inte låta användarna själva få lämna förslag vad som är omistliga delar av sångskatten och lyriken i psalmboken. Inom Matteus församling funderar vi just nu på hur att genomföra en enkät för att få fram de psalmer som är särskilt nära oss!

Peter Frisk, v Ordf i kyrkofullmäktige i St Matteus församling

Detta är en debattartikel i Kyrkans Tidning. Åsikterna som uttrycks i texten är skribentens egna.

Prenumerera på Nyhetsbrev

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.