
Selånger pilgrimscenter ett bland kyrkliga bolag i konkurs. Foto: Marcus Gustafsson
Ofta saknas erfarenhet och kunnande bland kyrkoherdar och kyrkoråd om hur ekonomi och näringsliv fungerar.
Biskop Erik Eckerdal höll nyligen i Karlatornet i Göteborg ett anförande inför den nybildade föreningen Kyrkans näringsliv. Biskopen menar att det inte är säkert att vi får hjälp av Skatteverket med medlemsavgifter framöver, och ser del av lösningen i näringssatsningar. Kyrkans Tidning återger i artikeln flera lyriska kyrkoherdar. Problemet är att det i Svenska kyrkan finns en rädsla att ta risker, sägs det bland annat.
Jag har svårt att hålla med. Många församlingar och pastorat har visat sig vara beredda att ta betydande risker med medlemmarnas pengar i näringsverksamhet. I Malmö pastorat, som nu gett sig in i hyresbranschen, finns en tråkig historik.
Här valde den dåvarande samfälligheten att satsa på it och gravskötsel i bolagsform. Det blev tyvärr inte helt lyckat, och turerna kostade samfälligheten drygt 90 miljoner.
Wienerbageriet, en ambitiös satsning att bedriva caféverksamhet i Folkungabygdens pastorat blev också en dyr historia som slutade i konkurs.
Selånger pilgrimscenter är ett annat exempel på kyrklig näringsverksamhet som ansökte om konkurs nyligen.
Kyrkvinden, där stift och pastorat gick samman i en ekonomisk förening och byggde vindkraftverk för att tillhandahålla billig el, kan också nämnas. Även här fanns betydande problem med lönsamheten, elen blev inte så billig trots allt, och och nu skall verken säljas.
Det är klart att det säkert finns många som behöver it-tjänster, gillar wienerbröd, eller kan tänka sig att äta dagens lunch på något som heter pilgrimscentrum. Och vem vill inte ha en lägre elräkning? Däremot kanske inte Svenska kyrkan nödvändigtvis är rätt aktör att tillgodose denna efterfrågan alla gånger. Ofta saknas erfarenhet och kunnande bland kyrkoherdar och kyrkoråd om hur ekonomi och näringsliv fungerar.
Det finns absolut fall där det är helt rätt för Svenska kyrkan att satsa på näringsverksamhet. Men det vore klokt om kyrkoherdar och kyrkoråd hade större eftertänksamhet. För att säkra framtidens ekonomi är det kanske bättre att lägga möda vid klokare kapitalplaceringar istället. Kyrkan gör dock bättre i att förkunna evangelium än att bedriva näringsverksamhet.
Marcus Romedahl, kandidat för Borgerlig kristen samverkan, Malmö
LÄGG TILL NY KOMMENTAR
Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.