Kyrkan ska stå upp för vårt svenska lantbruk

Lars-Ivar Ericson, C ledamot av kyrkomötet

Veganism är något den enskilda individen kan ansluta sig till men ska inte påtvingas vid sammankomster som kyrkomötet

20 november samlas 251 ledamöter för kyrkomötets andra session i Uppsala. Då skall det tas beslut om 104 inlämnade motioner rörande olika ämnen.

Som ledamot kan man ibland förvånas över de ämnen som motionärerna  väljer att ta upp.I årets motionsflöde finns exempelvis motioner som handlar om att det endast ska serveras vegetarisk mat när kyrkomötet samlas och att detta är en klimatfrämjande åtgärd.

Jag tillhör dem som kommer att tala emot denna motion. Kyrkan ska stå upp för vårt svenska lantbruk och vi behöver betande mular som håller landskapet öppet.

Soja är basen i många vegetariska måltider. Den råvaran odlas inte så mycket i Sverige utan måste transporteras långa vägar. Det innebär kraftig miljöbelastning. Storskalig sojaodlingar i intensivodlade jordbruksområden på andra sidan jordklotet  belastar både jordmånen och naturen. Sojan innehåller färre näringsämnen än animaliska livsmedel.

En liten bit kött ger oss exempelvis allt järn vi behöver. Veganism tillhör den enskilda individen att ansluta sig till men ska inte påtvingas vid sammankomster.  

Lars-Ivar Ericson C
ledamot av kyrkomötet

Detta är en debattartikel i Kyrkans Tidning. Åsikterna som uttrycks i texten är skribentens egna.

Prenumerera på Nyhetsbrev

3 Kommentar

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.

Johanna Månsson
Oj vad denna text förmedlar brist på kunskap eller ovilja att införskaffa fakta. Det gynnar verkligen ingen att bara vräka ut sig förutfattade meningar om vegetarisk mat. Om sojaodlingarna: ”_ det är inte en ökad sojakonsumtion bland vegetarianer som drivit på denna utveckling – snarare tvärtom. Anledningen är den ökande köttkonsumtionen i världen: djuren behöver foder och det tvingar fram nya odlingar.” https://www.kyrkanstidning.se/debatt/kyrkan-ska-sta-upp-vart-svenska-lantbruk Om skeptiskt inställd till köttfri kosthållning: Om en bara följer Ann Sofie Sandbergs råd rörande växtbaserad mat, behöver en inte vara orolig över eventuell järnbrist. En kost som till stor del består av rotfrukter, baljväxter, frukt och grönsaker har generellt en låg klimatpåverkan! Men när köttet byts ut mot köttsubstitut, kan det finnas risk för zink- och järnbrist https://www.chalmers.se/aktuellt/nyheter/life-brist-pa-viktiga-naringsamnen-i-butikernas-vegokott/ Slutligen verkar skribenten inte begripa innebörden utav veganism. Använd gärna en helig stund och goggla både på veganism och karnism. Strävan efter att göra så lite skada som möjligt borde vara varje kristna följares vägstjärna.
Johanna Månsson
Råkade klistra in fel länk om sojabönor. Här är rätt länk https://www.wwf.se/vegoguiden/sojabonor/
Erik Liljenberg
Oj vilken trångsynt artikel befriad helt från fakta. Ca 80 % av all soja går till djurfoder. Livsmedelsverket säger att alla kan äta en vegansk kost. Det är dessutom mer etiskt att skona djur än att döda dem. Speciellt när det är så lätt att välja vegansk!
8

Lediga jobb

LEDIGA JOBB

Stockholms stift
Göteborgs stift
Västerås stift
Uppsala stift
Göteborgs stift
Stockholms stift