Kyrkomötet bör följa kyrkoordningen och ingångna avtal

Erik Eckerdal Direktor för Samariterhemmet diakoni, teol dr i ekumenik

Återremittera kyrkomötesärendet om byte av uppdrag inom vigningstjänsten för ekumeniska samråd

När kyrkomötet möts 22-24 november är ett av ärendena ”Byte av uppdrag inom vigningstjänsten”, KsSkr 2021:4.

Vet kyrkomötet att möjligheten ännu finns att respektera Borgågemenskapen och undvika att bryta mot kyrkoordningen? I Borgågemenskapen ingår bland annat kyrkor i Norge, Finland, Danmark och Storbritannien. Genom Borgåavtalet har Svenska kyrkan åtagit sig att inkludera de andra kyrkornas synpunkter i beslutsunderlag, inte minst inför beslut som gäller vigningstjänsten, vilket i kyrkoordningen uttrycks i en bestämmelse.

”Inför beslut i teologiska och ekumeniska frågor av större vikt ska kyrkostyrelsen samråda med andra kyrkor” (59 kapitlet 11 paragrafen).

Men något samråd har inte skett. Om kyrkomötet pausar förslaget och återremitterar det till kyrkostyrelsen för att samråda med de kyrkor som bestämmelsen syftar på, respekteras de ömsesidiga löften som kyrkorna gett varandra. Regelbundna möten sker och samråd går att ordna. Samråd är en möjlighet att förankra och förbättra, vilket alla vinner på.

Gäller detta en teologisk och ekumenisk fråga av större vikt? Ja utan tvekan är det så. Den gäller diakoner och präster och vad domkapitlet ska göra om någon blir först diakon och sedan präst, eller tvärtom, och senare vill gå tillbaka till det första uppdraget. Inbakat i detta finns en större fråga som handlar om ämbetsteologin när en präst vill vigas till diakon. Diakonvigning av präster är en teologisk fråga av större vikt för kyrkor inom Borgågemenskapen, vare sig man ser det som en lärofråga eller en ordningsfråga. Svenska kyrkan har ämbetsgemenskap med dessa kyrkor. Präster och diakoner tjänstgör i varandras kyrkor och det blir därför även en ekumenisk fråga av större vikt, inte bara en intern fråga för Svenska kyrkan. Ärkebiskopen har beskrivit att kyrkorna i Borgågemenskapen så snart som möjligt ska få information om Svenska kyrkans beslut (se betänkandet från tillsyns- och uppdragsutskottet, 2021:1). Men information i efterhand är något helt annat än samråd i förväg.

I Borgåöverenskommelsen har Svenska kyrkan, tillsammans med övriga medlemskyrkor, dessutom förpliktigat sig till att ”arbeta för en gemensam syn på diakonämbetet” (§ 58b). Att då införa en nyordning som saknar kyrkohistoriskt och ämbetsteologsikt prejudikat, är inte att agera ekumeniskt ansvarsfullt. Utan innebär ett steg bort från en gemensam syn på diakonatet, inte att arbeta för en fördjupad och gemensam syn för att uppnå ”kyrkans synliga enhet” (KO avd. 14, inledning).

I detta ärende finns ingen brådska, det finns inte någon kö, inget införandedatum att förhålla sig till, utan gott om tid för samråd finns. Kyrkomötesledamöter; följ kyrkoordningen och respektera ingångna avtal – återremittera ärendet för ekumeniska samråd!

Erik Eckerdal
Direktor för Samariterhemmet diakoni,
Teol Dr i ekumenik på en avhandling om Borgåöverenskommelsen

Detta är en debattartikel i Kyrkans Tidning. Åsikterna som uttrycks i texten är skribentens egna.

Prenumerera på Nyhetsbrev

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.

8

Lediga jobb

LEDIGA JOBB

Stockholms stift
Göteborgs stift
Västerås stift
Uppsala stift
Göteborgs stift
Stockholms stift