Hade jag suttit i kyrkomötet för Frimodig kyrka hade jag för kyrkfolkets riktiga upplysning i denna fråga allvarligt övervägt att lägga ned min röst
Efter att Svenska kyrkans traditionella fromhetsrörelser 1993/94 fått klart för sig att biskoparna inte skulle viga deras präster, stod de inför olika handlingsalternativ. Ett av dessa var att verka för att förändra kyrkans regelverk så att prästkandidaterna ändå kunde bli vigda. Idén var högst levande då Frimodig kyrka bildades 2005.
Så har ännu inte skett, och nu reses i Eneroth-motionen krav som på allvar alienerar några av de mest övertygade, svenskkyrkliga rösterna inom dessa grupper.
Så sent som för bara några år sedan lovade och intygade flera stift att den prästkandidat som inte ville viga samkönade par aldrig skulle tvingas därtill. Under några år saknades majoritet för dylika krav i kyrkomötet. Efter att den majoriteten nu finns i kyrkomötet har dock en glidning skett, som kommer innebära ett de facto-krav av sådant innehåll som förut avvisades.
Ställda inför nya vigningskrav viftade biskoparna först med särskild beslutsordningskortet. Men ett anfall på höger flank kan blotta brister på den vänstra, och förbudsivrarna är inga dumskallar: ”Ni biskopar säger att ni håller med oss i vår andemening och att ingen ska diskrimineras, då har ni väl ingenting emot att de som diskriminerar avkragas?”
”Vi kommer att stå kvar vid varje prästkandidats rätt att stå fast i denna samvetsfråga”, kunde då biskoparna ha sagt. Men det gjorde de inte. I stället har de i kyrkomötets utskott (representerat bland annat av Johan Tyrberg) presenterat en alternativ ”lösning” som de säljer in som mer effektiv: ett program för långsiktig mentalitetsförändring, bland annat beskrivet i ett biskopsbrev från mars 2022.
Vad kyrkomötet står inför är två alternativ: direkt tvång (Eneroths motion) eller indirekt tvång (Tyrbergs och de andra biskoparnas motivering till avslaget).
Biskoparna har fortfarande möjlighet att motivera ett avslag med att varje präst i Svenska kyrkan har rätt att stå fast vid en traditionell, biblisk äktenskapssyn.
Hade jag suttit i kyrkomötet för Frimodig kyrka hade jag för kyrkfolkets riktiga upplysning i denna fråga – i så hög grad kringgärdad av teknikaliteter och nyspråk – allvarligt övervägt att lägga ned min röst. För vem är jag att bestämma över frågan om prästerna ska avkragas snabbt eller långsamt?
Anders Lundberg
Saltsjö-Boo, kyrkovalskandidat Frimodig kyrka 2009, 2013 och 2021
LÄGG TILL NY KOMMENTAR
Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.