Så kan systematisk teologi hjälpa kyrkans svar på populismen

Michael Öjermo kyrkoherde i Täby

Foto: Mikael M Johansson

Vi har ju faktiskt svar och talar sanning. Kyrkan har till och med en dogmatik. 

President Trump har svept in i Vita huset i luftdraget av ett kulturkrig mot allt och alla. Sunda politiska ställningstaganden ersätts av ett vettlöst kulturkrig där bibeln ofta åberopas. Omistliga värden som demokrati och mänskliga rättigheter undermineras. Inte sällan vänder sig människor till Svenska kyrkan i tron att vi står för det Trump står för. I detta pågående kulturkrig måste vi med stolthet hävda vår kyrkas identitet.

I vår strävan att ställa oss i dialog med samtiden har det ibland blivit lite si och så med kunskapen om och stoltheten över den egna identiteten. I Svenska kyrkan finns ett narrativ att vi står för öppenhet, ställer fler frågor än ger svar och att vi välkomnar varje sökande människa. Det är riktigt på flera sätt. I Svenska kyrkan samsas många fromhetstraditioner.

Men frågan är om denna hållning funkar som motmedel mot den populistiska upplösning som kulturkrigare syftar till. Svenska kyrkan framstår som famlande när varje välgrundat svar i rådande narrativ uppfattas som dogmatism. Narrativet beskriver en religiositet där sanningsanspråk och snabba svar lyser med sin frånvaro. Men vi har ju faktiskt svar och talar sanning. Kyrkan har till och med en dogmatik. Det är min poäng och vi börjar på 300-talet.

Konciliet i Nicea år 325 lyckades ena kyrkan kring vad som är kristendom. Sedan dess har kristna av olika slag försökt systematisera sitt tänkande i skärningspunkten mellan det bibliska materialet, dogmhistorien och den samtid man lever i. Detta kallas för systematisk teologi. I teologihistorien studeras hur sådan systematik utformats och genom den kan vi fortsätta formulera ansvarig teologi. Att stå för kristen tro på ett intellektuell redbart sätt handlar inte om att förmedla snabba svar utan grund. Det handlar om att ge svar utifrån en lärdomstradition som är stor och bred, men ändå möjlig att förmedla på ett systematiskt sätt.

Ett huvudproblem som den systematiska teologin alltid brottats med gäller synen på bibeln och bibelns auktoritet. I en luthersk tradition har bibeln ett centrum, Jesus Kristus, och därmed också periferi. Allt i bibeln har helt enkelt inte samma tyngd. Vi tror inte på bibeln som sådan. Det är klart formulerat i kyrkoordningens portalparagraf om Svenska kyrkans tro, bekännelse och lära. Vår tro gestaltas i gudstjänst och liv. Vår tro är ett levande utflöde av Guds skaparord. Så står det också i augsburgska bekännelsen, som enligt kyrkoordningen sammanfattar vår tro. I den finns ingen paragraf om bibelns tillkomst eller auktoritet som står för sig själv. Läran om ordet står i paragraf 5; i en artikel som handlar om predikoämbetet.

Alltså. Svenska kyrkan har en från många andra samfund skild uppfattning om bibelns tillkomst och auktoritet. Vi har en annan bekännelsegrund är många av de reformerta kyrkor i USA varifrån kulturkrigarna hämtar sin ammunition.

Vi bör med kraft hävda Svenska kyrkans uppfattning som lika sann som den alltid varit. Populister har inte sällan en syn på bibeln som en statisk bok där mötet mellan Guds inspiration och den som skrev ner enskildheterna i bibelns böcker är det viktiga. För Svenska kyrkan är tvärt om bibeln en boksamling vars tillkomsthistoria exegetiken kan forska om. Vi som predikar kan stå för de forskningsrönen inför offentligheten. Vi anser att bibelns auktoritet står att finna i predikosituationen. Det levande ordet – fortsättningen på Guds skaparord– går ut till människor då ordet läses i gudstjänsten och predikanten fortsätter berättelsen om Herren Jesus Kristus. Det är detta som är bibeln kärna. Därmed är det inte svårt att hålla gränsen mot bibelns periferi i vars utmarker kulturkrigarna hämtar sina vettlösa dumheter.

 

Michael Öjermo, kyrkoherde i Täby

Detta är en debattartikel i Kyrkans Tidning. Åsikterna som uttrycks i texten är skribentens egna.

Prenumerera på Nyhetsbrev

5 Kommentar

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.

Anna Lindén
Michael Öjermo har naturligtvis rätt i att vi inom vår kyrka inte tror på en bok utan på en person: Jesus Kristus. Han som är Skriftens kärna och stjärna. Därför finns det centrum och periferi i Bibeln. Allt är inte lika viktigt. Att slå varandra i huvudet med bibelord rekommenderas därför inte. Samtidigt tycker jag att han överbetonar Bibelns mänskliga och tidsbundna sida, det som man studerar genom bibelvetenskapen. Det är med Bibeln som med Kristus att den är både mänsklig och gudomlig. Kristus är Ordet, det som fanns i begynnelsen, men också det som finns i Bibeln. Bibelordet som ofta döljs i en tidsbunden klädnad, men är levande och talar till läsaren. Att läsa Bibeln är att möta Kristus som sann Gud och sann människa.
Per Westberg
Amen
Anna
Tack!
Niklas S
"I en luthersk tradition har Bibeln ett centrum, Jesus Kristus, och därmed också periferi. Allt i bibeln har helt enkelt inte samma tyngd. Vi tror inte på bibeln som sådan." Det där var nog det konstigaste jag läst någonsin, ingen förklaring varför eller hur det blev så. "Centrum, och därmed också periferi" - hur ska man förstå någonting sånt??? Och, förresten, vad hände egentligen med Konkordieboken som ju ändå är ganska tydlig med sin bibelsyn??
Helge Antonsson
Konkordieformeln inledning: "1. Vi tro, lära och bekänna, att den enda regel och norm, vartefter alla läror såväl som lärare böra prövas och bedömas, endast är Gamla och Nya testamentets profetiska och apostoliska skrifter, såsom det står skrivet: Ditt ord är mina fötters lykta och ett ljus på min stig, Ps. 119. Och den helige Paulus skriver: Om ock en ängel komme från himmelen och predikade annorlunda, så skall han vara förbannad, Gal. 1."