
Enligt min erfarenhet är förankring ett vitt begrepp och det viktiga är att vi inte gör oss examinatorer utan godtar viljan att rösta i kyrkovalet.
Lars Hjertén delar i ett inlägg i Kyrkans Tidning nummer 33 min åsikt om hur viktigt det är att slå vakt om den öppna folkkyrkan men gör ändå en reservation när det gäller rätten att rösta. Han anser det viktigt att väljarna har förankring i svenska kyrkan.
Jag funderar över vad ordet förankring innebär. Handlar det om att vara trogen gudstjänstbesökare i princip varje söndag? Gäller det föräldern som vill att barnen skall gå i kyrkans förskola men som inte hinner med att besöka gudstjänst på söndagsförmiddagen? 16-åringen som konfirmerades förra året och då besökte gudstjänsterna men nu ägnar en stor del av söndagen åt fotboll och skolarbete?
Pensionären som tillsammans med familjen besöker julbönen varje år? Hembygdsforskaren som gärna visar kyrkan för besökare men som inte känner sig hemma i gudstjänstlivet utan i stället läser Bibeln där hemma.
Det gemensamma är att de är medlemmar och vill rösta i kyrkovalet. Enligt min erfarenhet är förankring ett vitt begrepp och det viktiga är att vi inte gör oss examinatorer utan godtar viljan att rösta i kyrkovalet.
Lars-Ivar Ericson C
kandidat i kyrkovalet
LÄGG TILL NY KOMMENTAR
Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.