Stölderna inom Svenska kyrkans verksamheter sker oftare på kyrkogårdarna än i själva kyrkorna. Det menar Anders Engström som är skadeansvarig på Kyrkans försäkring AB.
– Den stora mängden stölder handlar om inbrott i garage och förråd, då man tar till exempel gräsklippare, trimrar och deras bränslen. Men det förekommer även att man är ute efter metall och därför stjäl lyktstolpar, kättingar runt gravvårdar och namnskyltar från askgravlundar, säger han.
Kyrkans försäkring AB, som funnits sedan 2013, både försäkrar och ägs av 190 enheter inom Svenska kyrkan. 2018 uppmätte de ett nytt rekord för stölder och skadegörelse – 58 fall, att jämföra med 20 stycken år 2020.
Som exempel på skadegörelse på kyrkogårdar ger Anders Engström omkullvälta gravstenar, klotter och förstörda blomrabatter. Kostnaderna drabbar den som ansvarar för egendomen.
– Det kan vara viktigt att känna till att skador och stölder på själva gravplatsen formellt inte är kyrkans ansvar, utan ska återställas av den privata gravvårdaren.
Stölderna utförs framför allt i skydd av mörker. Mer liv och rörelse skyddar därför i viss mån städernas kyrkogårdar.
– De sker naturligtvis även där, men stölder är vanligast på ensliga och lite undanskymda kyrkogårdar, där man kanske medvetet valt att dölja förrådet med växtlighet så att det inte syns så bra eller i avlägsna församlingar dit det tar lång tid för polisen att komma, säger Anders Engström.
Att helt förhindra inbrott är enligt honom knappt möjligt.
– Det handlar snarare om att försvåra. Oftast rekognoserar tjuvarna sådant som belysning och lås i förväg. Lyckas man göra det tillräckligt svårt för dem åker de förhoppningsvis hellre någon annanstans.
Stöldförebyggande arbete kan vara utmanande att få till när man har vikande intäkter och många byggnader att ta hand om.
– Även om det alltid innebär en kostnad att drabbas av skador är installation av larm och bättre belysning, lås och förvaring resurskrävande investeringar som inte görs i en handvändning, säger Anders Engström.
En annan utmaning i det stöldförebyggande arbetet är enligt honom att det många gånger krockar med lagen om skydd mot olyckor, där man är skyldig att se till att människor lätt kan ta sig ut från en byggnad.
– Det blir en avvägning. Att förvara bränsle i en container är ett annat exempel. Det är bra för räddningstjänsten, som lätt kan lyfta bort bränslet vid en brand, men gör det samtidigt lättare att stjäla det.
Anna Ellström