– Det händer något med en utlandssvensk som tar på sig en svensk bygdedräkt. Det blir så påtagligt, det svenska. På julbasaren bär alla som jobbar folkdräkt och jag har hört fler än en gång: ”Jag blir så svensk när jag har folkdräkten på mig”. Det är ett rikt kulturarv vi har här och det gör något med oss som församling.
Som julbasarsgeneral ser Anna Bayer till att var och en som arbetar i Gustafskyrkan under de tre intensiva basardagarna i november bär en folkdräkt som passar. En pärm full av information om de olika dräkterna har kompletterats med vilka ideella som brukar bära vilken dräkt. Ett intrikat nät av information som Anna Bayer ägnat år att sammanställa.
Saknas en del dräkter
Här finns uppgifter om varifrån dräkten härstammar, vem som har skänkt den och när, vad den är värderad till och så en komplett genomgång om vad som ingår i dräkten, från smycken till hätta. Numret i pärmen motsvarar ett nummer på den vita dräktpåsen som sytts av Bodil Asmussen, också ideell.
Rad efter rad fyller dräkterna garderoben i källaren. Av de dryga 100 dräkterna är tolv Sverigedräkter, 26 är barndräkter och åtta herrdräkter. Övriga är kvinnomodeller och representerar många landskap.
– Men vi saknar ännu några och skulle gärna ta emot dräkter från Gästrikland, Hälsingland, Gotland, Öland, Dalsland, Värmland, Närke, Härjedalen och Jämtland, säger Anna Bayer som, förutom att vara ansvarig för julbasaren, även är medlem av kyrkorådet och sedan 2012 ansvarig för församlingens inventarielista inklusive alla folkdräkter.
– Ibland har jag köpt någon dräkt när tillfälle getts, men dräkterna har blivit allt dyrare. En dräkt som jag kunde hitta på auktion för 400 kronor på 90-talet kostar kanske 1 200 kronor i dag. Och en riktigt fin dräkt kan kosta betydligt mer än så.