En vandring i tro längs Storsjön

”Pärlstigen kan vara en vacker promenad, en promenad för återhämtning och som naturupplevelse, men det kan också bli en vandring i tron och tillsammans med Gud”, säger kyrkoherde Håkan Toresson i Frösö Sunne Norderö församling. Foto: Kajsa Söderberg
”Pärlstigen kan vara en vacker promenad, en promenad för återhämtning och som naturupplevelse, men det kan också bli en vandring i tron och tillsammans med Gud”, säger kyrkoherde Håkan Toresson i Frösö Sunne Norderö församling. Foto: Kajsa Söderberg
Pelarsalen är en andaktsplats med altare och fler pärlor. Kanske en plats för dop och vigslar till våren. Foto: Kajsa Söderberg

I år blir Frälsarkransen 25 år. Och upphovsmannen Martin Lönnebo fyller 90 i februari. Runt om i Sverige skapas nya upplevelser kring kransen. Kreativiteten tycks oändlig.

Vid Sunne kyrka intill Storsjön i Jämtland har Härnösands stift anlagt Pärlstigen, en natur- och meditationsstig, ihop med församlingen.

– Martin Lönnebo är Sveriges främste kristne nu levande person. Hans betydelse för andligheten i dag kan inte nog lyftas fram och uppmärksammas.

Håkan Toresson blickar ut över Storsjön. Det är kallt och grått, men efter en ordentlig vandring längs stigen har vi fått upp värmen. Som kyrkoherde i Frösö Sunne Norderö församling blev han väldigt glad när stiftsjägmästare Max Enander hörde av sig och ville skapa Pärlstigen på stiftets mark intill Sunne kyrka.

– Idén var fin från starten, stiftet ville göra något för andligheten och evangeliet. Under resans gång, när vi arbetade tillsammans för att Pärlstigen skulle bli en natur- och meditationsstig, övertygades jag om att det skulle bli en plats och en vandringsled för alla samtidigt som Guds skapelse togs väl om hand med stiftets genomtänkta miljöarbete.

– Om man vill, kan Pärlstigen vara en vacker promenad, en promenad för återhämtning och som naturupplevelse, men det kan också bli en vandring i tron och tillsammans med Gud.

Foto: Kajsa Söderberg

Rekreationen gäller både kropp och själ, vandringen längs stigen kan kombineras med en blick inåt. Inspirationsmaterial i form av guider för fyra olika nivåer har tagits fram, om man vill ha ytterligare en ingång in i Frälsarkransen. Det är allt från bibelcitat, psalmer och Martin Lönnebo-citat till bilder för små barn.

Inför invigningen av Pärlstigen i september i samband med den stora stiftsfesten, skrev Håkan Toresson till Martin Lönnebo, Frälsarkransens skapare, för att försäkra sig om att församlingen fick använda namnet samt för att få välsignelse för projektet.

Svaret blev en bön som fått prägla hela stigen på en och en halv kilometer: ”Må Kristus osynligt vandra med varje vandrare efter leden, lätta bördor och ge livsmod.”

– Med en sådan bön behöver man inte säga så mycket mer, som Håkan Toresson uttrycker det.

Pelarsalen är en andaktsplats med altare och fler pärlor. Kanske en plats för dop och vigslar till våren. Foto: Kajsa Söderberg

Mycket arbete är nedlagt i samverkan mellan församlingen och stiftet, som att röja och ställa i ordning stigen så att den skulle bli framkomlig för alla, även för rullstolsburna och personer som har svårare att gå i terräng. En mer äventyrlig avstickare finns också, till en liten udde rätt ut i Storsjön med utsikt över Oviksfjällen, Marby nya kyrka och Ovikens nya kyrka vid gynnsamt väder och god sikt.

Pärlstigens utgångspunkt i Frälsarkransen hjälper till att ge struktur och fokus i bön och själens rekreation. Liksom armbandet på handleden eller i fickan ger kransen en ingång till reflektion och ro, så gör stigen det också, fast i ett mycket större format med de olika pärlornas färg, form och namn.

Efter ungefär halva stigen ligger Pelarsalen, en andaktsplats med ett altare och fler pärlor samlade. Håkan Toresson tror att Pelarsalen kommer att bli en uppskattad plats för dop och vigslar till våren.

Idén var fin från starten, stiftet ville göra något för andligheten och evangeliet.

Här mitt ute i den jämtländska naturen kan blicken vändas inåt och den egna andligheten nås.

– Kyrkis, alltså öppna förskolan, kommer säkert att hålla till här och jag kan tänka mig retreater på platsen. Det som är så fint är att man bestämmer själv hur andligt man vill ha det. Att möta Guds natur, är att möta Gud.

På ett personligt plan har Håkan Toresson en nära relation till Frälsarkransen.

– Jag var 36 år när jag oväntat drabbades av Gud. Jag hade levt ett helt sekulärt liv innan. Frälsarkransen kom in i mitt liv och jag gick länge med en krans i fickan innan bitarna föll på plats och jag började förstå det som hände. Martin Lönnebo har haft stor betydelse för mig och utan honom kanske jag aldrig hade blivit präst. Frälsarkransen är alltjämt en ständig följeslagare på handleden.

Fakta: Pärlstigen

Meditationsstigen är 1,5 kilometer. Pärlorna är av granit och har målats enligt Frälsarkransens modell.

Stigen är en del av ett större område på 12 hektar som stiftet avsatt för rekreation. Gångvägar, vindskydd och spångar har underlättat tillgängligheten.

Angränsande öar som stiftet också äger har undantagits från skogsbruk och är planerade för framtida friluftsliv.

Till Pärlstigen hör fyra nätguider med text och bild, en för barn, en för ungdomar och två olika varianter för vuxna. Pärlorna är av granit och har målats enligt Frälsarkransens modell.

Stigen är tänkt att vara en del av exempelvis konfirmandundervisningen i församlingen, även andra församlingar har möjlighet att ta del av Pärlstigen, eventuellt i samband med läger på platsen.

Frälsarkransen ger inspiration
Gudspärlan.
1. Strängnäs

Pilgrimsvandringen på Södra kyrkogården invigdes i september 2017. Strängnäskeramikern Per Hammarström har gjort stora pärlor som vilar på granitpelare runt om på kyrkogården.

Vid varje pärla finns texter att inspireras av, skrivna av biskop Johan Dalman och prästen Karin Karlberg.

Den som vill kan göra en pilgrimsvandring mellan pärlorna, vandringen är 1,3 kilometer lång. ”Du kan gå åt vilket håll du vill och starta var som helst. Precis som i livet självt.”

2. Sura-Ramnäs församling
Foto: Petter Svärd, Sura-Ramnäs församling

Smaka på Frälsarkransen är temat för första träffen med konfirmanderna, berättar församlingspedagog Maria Jäder Tietäväinen.

Hon har inspirerats av sin kollega i Kungsörs församling, Camilla Ahlin, som utarbetat ett nytt sinnligt sätt att möta kransen. Varje pärla symboliseras av något ätbart.

– Konfirmanderna vet oftast ingenting om Frälsarkransen när konfirmandtiden börjar. Därför vill vi hjälpa dem att komma ihåg vad de olika pärlorna symboliserar. Ett sätt är att låta dem smaka på pärlorna samtidigt som vi introducerar dem. Smakerna, som pärlorna får, återkommer under konfirmationstiden när de olika pärlornas betydelse berörs, säger Maria Jäder Tietäväinen.

Göteborgs brasskvintett. foto: harald nilsson
3. Göteborg Brasskvintett

Kvintetten spelar på musikgudstjänster med Frälsarkransen som röd tråd. Känd musik spelas i ny fattning, för brasskvintett och musiken stärker den andliga upplevelsen av Frälsarkransen. Varje pärla får var sitt musikstycke med samma budskap som den enskilda pärlan. Frälsarkransen och musiken blir en stund av meditation och bön.

Prenumerera på Nyhetsbrev

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.