Hans erfarenhet av långcykling är att det är fysiskt utmattande, men att det kan väcka nya tankar och känslor.
– När man blir så där uttröttad lär man sig också ta hjälp av andra, det är viktigt.
Patrik Rönnkvist är major och företagsledare. För honom är kursen ett viktigt sätt att utmana det mansideal han sett att många bär på.
– Vi exponeras för så många krav, sociala och fysiska, från samhället och från oss själva. Det där samlade trycket är nyckeln till att så många mår dåligt.
Han hoppas också att de ska kunna nå fram till de som annars inte är kyrkobesökare.
– Vi måste ta till nya grepp, annars finns det ingen framtid för kyrkan.
Coronasituationen har satt fokus på psykisk ohälsa, men funderingarna kring mäns mående har Malin Pihlgren Nylander haft med sig länge. År 2020 kom en undersökning om mäns psykiska ohälsa, och i den bekräftades mycket av det som hon observerat själv. Som att många vuxna män inte har någon nära vän.
– Jag märker det av och till i själavården, det är en annan sorts kommunikation. Det är vanligt att männen inte har någon alls att prata med. Det är bekymmersamt.
Självmord är vanligare bland män än kvinnor. Malin Pihlgren Nylander tror det finns en poäng i att fånga upp de som är yngre, att öppna upp för att prata mående och känslor tidigt i livet.
Överlevnadskursen når en grupp som inte har mycket kontakter med kyrkan och som dessutom har ett behov av att prata om psykisk ohälsa.
– Kyrkan har generellt svårt att nå män, om de inte är pappor till konfirmander eller något dopbarn. Detta är något som är helgat bara åt dem och det tror jag är viktigt.
Visst har det ifrågasatts att kyrkan bara bjuder in män till kursen. Det är dock ett val som Malin Pihlgren Nylander inte har några problem att stå för.
– Nästan allt annat vi gör är för alla. Jag är glad att vi gör så här nu. Hade kursen varit öppen för alla hade alla platser redan varit upptagna av de som skulle kommit till oss ändå. I framtiden kan vi absolut göra det här med kvinnogrupper eller blandade grupper.
Kursen kommer att gå över ett antal lördagar och söndagar. En överlevnadshelg ingår, då gruppen kommer cykla runt Skåne. Sedan blir det en avslutande träff för att sammanfatta. Varje träff inleds med ett pass fysisk träning. Sedan äter man frukost tillsammans. Dagen fortsätter med ett föredrag med en gästföreläsare eller någon av ledarna, fika och som avslutning ett samtal eller en workshop.
– Det kommer att handla om själva överlevnaden i skog och mark, SuicideZero kommer hålla föreläsning och självmord och om hur man kan ta hand om sig själv och andra. Andra ämnen kommer vara värderingar, normer och könsroller, berättar Malin Pihlgren Nylander.
– Och om att lära känna sig själv, förstås – hur hanterar jag motgångar och framgångar i livet, hur fungerar jag i grupp? Vi ledare kommer finnas där för individuella samtal också.