Här får män lära sig överleva livet

Varje träff inleds med enkel fysisk träning. Sedan blir det frukost, föredrag och möjlighet till diskussioner. Foto: Lisa Wikstrand

En överlevnadskurs, fysisk och psykisk, för män mitt i livet. I Landskrona församling testar man något nytt för att nå en grupp som sällan har kontakt med kyrkan. Föreläsningar om självmord och psykisk ohälsa varvas med en långcykling Skåne runt.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
Varje träff inleds med enkel fysisk träning. Sedan blir det frukost, föredrag och möjlighet till diskussioner. Foto: Lisa Wikstrand

Fröet såddes för länge sedan, när Malin Pihlgren Nylander gjorde militärtjänst i Boden.

– Under överlevnadsdygnet var det en kille som hade smugglat med sig Nya testamentet. Han var inte troende, men läste högt för oss där runt lägerelden. I överlevnadssituationen blev det rätt. När man är utsliten och fysiskt utmattad kommer man närmare de andliga och själsliga utmarkerna.

– När jag läste till präst tänkte jag mycket på att nå de män som faktiskt är som den här killen.

Hon bar med sig idén i många år, men i höstas föll bitarna på plats.

– Det här sammanfaller med vad vi vill i Landskrona församling, det är rätt sammanhang och jag har fått rätt folk med mig.

Rätt folk är Patrik Rönnkvist och David Westerholm. David Westerholm är musiker i församlingen och dessutom långcyklare. Men allra mest ser han att han medverkar som medmänniska.

– Och som en inte så stereotyp man, kanske. Det är bra att ha olika delar, olika personer, som ledare i en grupp. Då finns det olika personlighetstyper att ty sig till för den som vill prata, säger han.

”Jag har verkligen hittat rätt personer”, säger prästen Malin Pihlgren Nylander om medledarna Patrik Rönnkvist, major och företagsledare, och David Westerholm, musiker och långcyklist. Foto: Lisa Wikstrand.

Kyrkan har generellt svårt att nå män, om de inte är pappor till konfirmander eller något dopbarn. Malin Pihlgren Nylander.

Hans erfarenhet av långcykling är att det är fysiskt utmattande, men att det kan väcka nya tankar och känslor.

– När man blir så där uttröttad lär man sig också ta hjälp av andra, det är viktigt.

Patrik Rönnkvist är major och företagsledare. För honom är kursen ett viktigt sätt att utmana det mansideal han sett att många bär på.

– Vi exponeras för så många krav, sociala och fysiska, från samhället och från oss själva. Det där samlade trycket är nyckeln till att så många mår dåligt.

Han hoppas också att de ska kunna nå fram till de som annars inte är kyrkobesökare.

– Vi måste ta till nya grepp, annars finns det ingen framtid för kyrkan.

Coronasituationen har satt fokus på psykisk ohälsa, men funderingarna kring mäns mående har Malin Pihlgren Nylander haft med sig länge. År 2020 kom en undersökning om mäns psykiska ohälsa, och i den bekräftades mycket av det som hon observerat själv. Som att många vuxna män inte har någon nära vän.

– Jag märker det av och till i själa­vården, det är en annan sorts kommunikation. Det är vanligt att männen inte har någon alls att prata med. Det är bekymmersamt.

Självmord är vanligare bland män än kvinnor. Malin Pihlgren Nylander tror det finns en poäng i att fånga upp de som är yngre, att öppna upp för att prata mående och känslor tidigt i livet.

Överlevnadskursen når en grupp som inte har mycket kontakter med kyrkan och som dessutom har ett behov av att prata om psykisk ohälsa.

– Kyrkan har generellt svårt att nå män, om de inte är pappor till konfirmander eller något dopbarn. Detta är något som är helgat bara åt dem och det tror jag är viktigt.

Visst har det ifrågasatts att kyrkan bara bjuder in män till kursen. Det är dock ett val som Malin Pihlgren Nylander inte har några problem att stå för.

– Nästan allt annat vi gör är för alla. Jag är glad att vi gör så här nu. Hade kursen varit öppen för alla hade alla platser redan varit upptagna av de som skulle kommit till oss ändå. I framtiden kan vi absolut göra det här med kvinnogrupper eller blandade grupper.

Kursen kommer att gå över ett antal lördagar och söndagar. En överlevnadshelg ingår, då gruppen kommer cykla runt Skåne. Sedan blir det en avslutande träff för att sammanfatta. Varje träff inleds med ett pass fysisk träning. Sedan äter man frukost tillsammans. Dagen fortsätter med ett föredrag med en gästföreläsare eller någon av ledarna, fika och som avslutning ett samtal eller en workshop.

– Det kommer att handla om själva överlevnaden i skog och mark, SuicideZero kommer hålla föreläsning och självmord och om hur man kan ta hand om sig själv och andra. Andra ämnen kommer vara värderingar, normer och könsroller, berättar Malin Pihlgren Nylander.

– Och om att lära känna sig själv, förstås – hur hanterar jag motgångar och framgångar i livet, hur fungerar jag i grupp? Vi ledare kommer finnas där för individuella samtal också.

Föreläsarna kommer utifrån och talar om både fysisk och psykisk hälsa – inre och yttre press, självbild, könsroller och självmordsprevention. Foto: Lisa Wikstrand

Gruppen är liten, men inte bara på grund av pandemin.

– Vi ska cykla Skåne runt, vi måste kunna cykla i kolonn. Men också för gruppdynamiken, för att vi ska hinna lära känna varandra.

Långcyklingen går från fredag kväll till söndag, med två övernattningar längs vägen. Även om det blir en fysiskt utmanande tur finns det inga krav på att deltagarna måste vara vältränade.

– Vi har sagt att man måste kunna transportera sig själv, och att man måste ha en egen cykel. Det är det enda, säger Malin Pihlgren Nylander.

Hon tillägger att eftersom målet är att utforska sig själv, inte att klara en viss utmaning, kan det vara lika betydelsefullt att inte klara av det.

– Det är förstås härligt om alla klarar hela cyklingen, men det kan finnas lika mycket att samtala om hur man klarar av att misslyckas.

De som anmält sig har sagt att de uppskattar kombinationen av fysisk utmaning och samtal om det existentiella. För Malin Pihlgren Nylander är det ett bra sätt att fånga de som inte skulle vara intresserade av enbart en samtalsgrupp. Om kursen blir lyckad hoppas hon att fler vill ta över konceptet.

– Det här behövs, det är viktigt, och det finns inget liknande just nu. Jag ser väldigt gärna att fler gör något sånt här.

Malin Pihlgren Nylander har i många år funderat på hur kyrkan når män som mår dåligt, men ser att överlevnadskursen även kan hållas för andra målgrupper. Foto: Lisa Wikstrand

Fakta: Maskulinitet och psykisk ohälsa

En undersökning av Karin
Andersson vid Högskolan i Skövde 2020 visade att:

Många unga män upplevde stor press att följa traditionella könsnormer.

Svårighet att uppnå det upplevda idealet ofta ledde till psykisk ohälsa.

Unga män i lägre grad söker vård, men är överrepresenterade i självmordsstatistiken.

Det finns ett stort behov av strategier för självsmordsprevention hos unga män.