Kraftsamling för omstart till hösten

Personalen i Örgryte pastorat samlades Härlanda kyrka i Göteborg. Det är första gången sedan pandemins start som så många av dem möts. Foto: Nora Lorek

I takt med att fler blir vaccinerade och restriktionerna lättar, förändras förutsättningarna för församlingarna. Hur startar allt upp, vilka är lärdomarna och hur peppar man varandra i arbetslaget att börja om? Här berättar fyra kyrkoherdar om planerna för hösten.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
Personalen i Örgryte pastorat samlades Härlanda kyrka i Göteborg. Det är första gången sedan pandemins start som så många av dem möts. Foto: Nora Lorek
1. Ska ni göra en uppstart?
2. Hur kommer verksamheten att se ut? Finns det något ni vill behålla från tiden under pandemin?
3. Hur hittar ni kraften att starta om efter pandemin?

Vi måste börja samlas igen, det är förödande för en församling att vänta längre.

Martin Lindh, Örgryte

Martin Lindh, kyrkoherde i Örgryte pastorat:

1 Ja, med ett mellanting av hur det var i våras och ett normalläge. Fram till restriktionerna lättas är vi måna om att använda stora lokaler och hålla avstånd.

2 När restriktionerna försvinner innebär det att vi i all verksamhet kan börja samla människor igen. Vi kommer att börja med kyrkkaffe, soppluncher och andra former av servering. Samtidigt är vi angelägna om att de som kommer till våra samlingar ska känna trygghet. Därför blir det viktigt att allt sker på ett klokt sätt så att inte smittspridningen tar fart på nytt.

– De som arbetar med körerna är oroliga över hur intresset kommer att se ut efter ett och ett halvt års paus, här räknar vi med en uppförsbacke.

– Vi måste börja samlas igen, det är förödande för en församling att vänta längre. Vi hade nyligen prostmöte och statistiken visar att vi är tillbaka på tidigare nivåer vad gäller kyrkliga handlingar men vi har inte tagit igen tappet.

– Viss digitalisering kommer vi att ha kvar, som Minecraftkyrka för unga och vissa webbsändningar. Jag tror också att vissa snabba enkla möten kommer att fortsätta vara digitala för att spara tid.

Trots att vi haft mindre att göra under den här tiden, permitteringar har ju inte varit möjliga i en församling, har en trötthet gripit tag i många. Jag tror också att en trötthet kan komma när vi börjar mötas många igen. Men vi längtar så efter möten för att tillsammans ge varandra energi – som nu med den stora personalsamlingen med alla i arbetslaget, mellan 70 och 85 personer.

– Guds kallelse kommer till oss i det som sker, precis i den verklighet som är och inte hur den borde vara. Vi kan inte vänta. Broder Roger i Taizé sa: ”Att inte bara stå ut med det som händer utan att bygga med det, med Guds hjälp.”

Möten med varandra kommer ge energi till arbetslaget i Örgryte, hoppas Martin Lindh. Foto: Nora Lorek

Vi tar med oss att det lilla kan vara tillräckligt

Tanja Kamensky, Uppåkra

Tanja Kamensky, kyrkoherde i Uppåkra församling:

Ja, en uppstart var redan planerad och nu när restriktionerna tas bort känns det än mer självklart. Men vi kommer ändå att inta en försiktig hållning. Det känns naturligt att hålla avstånd och fortsätta med en del verksamhet utomhus. Att till exempel öva med kör där det är mer rymd känns också självklart. Jag tror på en försiktig övergång där handspriten fortsatt kommer att ha en fast plats i rummen och i mötessammanhangen.

Från pandemin tar vi med oss att det är möjligt att göra mycket utomhus och att det lilla kan vara tillräckligt. Under pandemin började vi sjunga utanför äldreboendet varje onsdag och det fortsätter vi med. Vi gick luciatåg i byn och det blev så uppskattat att vi tänker göra det igen. Det behöver inte alltid vara organiserat och förberett för att bli bra. Vi har vårdcentralen bredvid oss – när det stod folk i vaccinationskö gick vi ut och sjöng och bjöd på inplastade kakor. Enkelt och uppskattat.

– Vi nådde ut på ett nytt sätt genom sociala medier och vi kommer att fortsätta med närvaro där. Högmässan sänder vi fortfarande live via Facebook, eftersom vi märker att det finns de som vill följa den där när de, av olika skäl, inte kan komma till kyrkan.

Kraften hittar vi i glädjen att få starta upp igen och möta våra församlingsbor, vi har längtat och vi märker att de också har det. Vi peppar varandra och pratar på personalmöten om glädjeämnen och utmaningar som vi stöter på. Som kyrkoherde ser jag att en viktig uppgift också blir att hjälpa medarbetarna att inte göra allt på en gång så att de orkar med uppgifterna. Ivern är stor hos oss alla!

Kyrkoherde Hans Johansson i Boden och kyrkvaktmästare Desirée Lindström på skördefesten i slutet av augusti. Foto: Svenska kyrkan Boden

Vi kan fortsätta vara ute när vädret medger

Hans Johansson, Boden

Hans Johansson, kyrkoherde i Boden:

Vi startar upp på bredare front när terminen startar. Det är glädjande att restriktionerna tas bort, för kyrkans alla verksamheter som bygger på gemenskap och att få mötas i det verkliga livet, men samtidigt lever vi med en global pandemi.

2 Vi har kvar det mesta i vår verksamhet men på ett annorlunda sätt. Ledorden från våren 2020 ”ställ inte in, ställ om” tar vi med oss. Jag bedömer att vi kommer att fortsätta med en glesare möblering i våra lokaler och inte direkt återgå till som det var innan. Vi behöver vara beredda att snabbt ställa om, om smittan ökar lokalt.

– Vi har startat konfirmandverksamheten. Eftersom konfirmanderna är ovaccinerade, covidtestar vi före läger. Under längre läger testar vi efter några dagar. Vi påminner varandra om att det inte är över utan att vi behöver anpassa oss.

– Vi kan fortsätta vara utomhus när väder och klimat medger. Möjligheten med digitala möten finns kvar, liksom livesända gudstjänster och konserter om än i något mindre omfattning.

Kraft hittar vi i varandra och i Gud. Vi har i högre utsträckning börjat återgå till arbetsplatserna och det är en viktig faktor för att hitta tillbaka till kreativiteten och idérikedomen som kan utveckla vårt uppdrag som kyrka. Nyligen hade vi en dag för prästerna där vi mötte kollegor från en annan församling och samtalade kring var vi är som kyrka, som präster och medlemmar i pandemin och vad vi märkt är viktigt för våra medlemmar. Att vi fått döpa betydligt mer än normalt under sommaren och hösten är något som vi alla ser som en ren energipåfyllnad.

Äventyrskonfalägret i somras, i Jäckvik vid övre änden av sjön Hornavan, var uppskattat av konfirmanderna. Foto: Svenska kyrkan Boden

Vi slipper räkna deltagare, men fortsätter tänka stora lokaler

Christina Eriksson, Falun

Christina Eriksson, kyrkoherde i Falun:

Ja, det blir en uppstart. Det senaste beskedet gör att vi slipper räkna deltagare på alla tillställningar, men vi kommer ändå att fortsätta tänka stora lokaler, hålla avstånd och iaktta försiktighet på olika sätt. Vi följer utvecklingen noga och är beredda på att snabbt ändra om smittspridningen skulle kräva det. Vi kommer att börja med nattvardsfirande i högmässan igen.

Vi har goda erfarenheter från arbetet i sociala medier, som vi fortsätter i någon form. Vissa sammanträden kommer även fortsättningsvis ske på zoom.

Vi hade tre personaldagar i mitten av augusti. Det gav kraft, glädje, kunskap och energi. Det finns också en stor längtan från alla att få träffas i olika verksamheter igen.

Hur ser er omstart ut?

Hur startar ni upp verksamheten i församlingen eller pastoratet?
Hur satsar ni på olika åldersgrupper och verksamheter?
Hur jobbar ni för att ta igen tappet i kyrkliga handlingar som pandemin förde med sig? 
Hur inspirerar ni varandra att orka ta nya tag? 

Tipsa Kyrkans Tidning för att sprida era bästa idéer. 
Mejla redaktör Sara Grant:
sara.grant@kyrkanstidning.se