"Kyrkogårdsarbetare är utmärkta själavårdare"

Susanne Skoglund, präst i Malmö pastorat, ger råd kring möten med sörjande människor. Bilden från S:t Pauli kyrka i Malmö. Foto: Johan Bävman

För att kunna möta sörjande, måste man känna sig själv och sin egen sorg – som kommit efter en separation, dödsfall eller ett krossat hjärta. Det är med den egna sorgen allt börjar, enligt prästen Susanne Skoglund.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
Susanne Skoglund, präst i Malmö pastorat, ger råd kring möten med sörjande människor. Bilden från S:t Pauli kyrka i Malmö. Foto: Johan Bävman

Det är inte alltid lätt att veta hur en människa som sörjer ska bemötas. Men om man har koll på sin egen sorg, kan man skilja ut vad som är vad. ”Den andres sorg och min egen sorg.”

Det är avstampet i Susanne Skoglunds resonemang.

– Det är viktigt att veta var min egen sorg börjar och tar slut för att jag inte ska blanda in mig i den andras sorg. Och har man levt en stund här på jorden har man ju en del att ösa ur, oavsett vad det är för sorg man drabbats av.

Innan pandemin slog till höll Susanne Skoglund, präst i Hyllie kyrka, Malmö pastorat, en utbildning under en eftermiddag i ämnet Bemöta människor i sorg för 230 kyrkvaktmästare.

Tanken var att hon också skulle genom­föra utbildningen, tillsammans med kollegan Jonas Persson, för kyrkogårdsarbetare i pastoratet, men den dagen har skjutits på framtiden.

– Under en sådan här dag tillsammans är poängen själva delandet i smågrupper, att man berättar så mycket som möjligt. Som på alla kurser talar några jättemycket, några lite mindre och några inte alls. Man har rätt att inte säga något. Men det är de möten man haft, vad man sett och varit med om som är utgångspunkten.

Susanne Skoglund tycker inte att man behöver göra så mycket i mötet med en annan människa i sorg.

– Oftast handlar det om att lyssna och visa att man har tid. Om du arbetar på kyrkogården kan en stunds närvaro i samtalet räcka långt. Vi har många själavårdsarbetare i Svenska kyrkan, och kyrkogårdsarbetare är utmärkta och lättillgängliga själavårdare i sin roll.

Även innevaktmästarna, de som också möter många sörjande vid begravningar, har ett stort behov av att prata om sina möten, säger Susanne Skoglund.

– Det är oerhört viktigt att man får möjligheten att prata om det svåra på sin arbetsplats. Vid varje begravning möter vaktmästarna sörjande familjer. Då gäller det att veta vem man själv är, att våga slappna av. För mycket av det här måste landa i en själv, det är svårt att läsa sig till detta och bli bra på det utan att träna sig i möten.

Susanne Skoglund var 43 år när hon blev präst efter många år som diakoniassistent.

– Ju fler begravningar jag har haft, desto tryggare har jag blivit i ritualen. Det allra viktigaste att tänka på är att det inte är farligt att vara ledsen, det är inte farligt att sörja.

Hon får ibland frågan av sörjande: När går sorgen över? När slutar det att göra så ont?

– Sorgen går inte över fort, ofta tar det mellan fem och tio år. Men sorgen är ju alltid med oss. Det måste vi komma ihåg.

Enligt Malmös kyrkogårdschef Sven-Erik Perlman Aspeklev kommer utbildningen att genomföras så fort restriktionerna lättar och grupper kan samlas igen, ”ämnet är mycket viktigt”, säger han.

Fakta: Susanne Skoglunds råd om sorg

Vad är normalt i sorgen? Allt är normalt. Vi kan möta alla olika reaktioner, från ilska till häftig gråt till likgiltighet och nervöst fniss. Var beredd på allt.

Lova inte mer än du vet att du kan hålla. När man sitter med en ledsen människa är det lätt att man lovar för mycket. Vi vill ju hjälpa, vi vill känna att vi gör något. Vi kanske säger ja till att ses varje dag eller lovar att hjälpa till med något praktiskt. När vi lovar mer än vi förmår hålla kan det leda till att vi själva börjar må dåligt.

Var mån om dina egna gränser. Det är inte alla dagar eller tidpunkter i livet som man orkar möta sörjande så nära. Prata med dina kollegor, stötta och hjälp varandra där det är möjligt.

Om du bestämmer dig för att sitta ner och prata en stund kan det vara klokt att redan från början säga hur länge ni kan prata. Säg att du har en kvart eller halvtimme eller hur mycket tid du bedömer att du har. Det är lätt att man som sörjande blir lite gränslös. Hur vet man när man kan avrunda samtalet? Ofta känner man när det är dags, en bra signal när den andre börjar berätta samma sak igen. Läge att avrunda.

Om någon beter sig illa, är gränslös, obehaglig eller respektlös – gå därifrån. Berätta gärna för din arbetsledare vad du har varit med om.