”Många har blivit isolerade när de gått hemma under pandemin”

Mats Ekerbring och Peter Kempe från Örebro pastorat har gjort en del av kursen Trygghetsnyckeln tillgänglig för fler genom podden ”Herre Gud – jag är förälder”. Foto: Ola Frideblad

Med kursen Trygghetscirkeln har Örebro pastorat sedan 2019 hjälpt föräldrar att stärka relationen till sina barn. I väntan på att kunna träffas fysiskt igen har kursen nu blivit ett antal poddavsnitt.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
Mats Ekerbring och Peter Kempe från Örebro pastorat har gjort en del av kursen Trygghetsnyckeln tillgänglig för fler genom podden ”Herre Gud – jag är förälder”. Foto: Ola Frideblad

Sedan 2019 har Örebro pastorat, i samarbete med studieförbundet Sensus, arrangerat föräldrastödsprogrammet Trygghetscirkeln för föräldrar till barn i förskoleåldern. Under fem träffar på knappt två timmar får föräldrar stöd i frågor kring trygghet och anknytning, för att stärka relationen till barnet och hitta styrka i sitt eget föräldraskap.

Under pandemin fick kursträffarna ställas in, men för Peter Kempe, familjepedagog i pastoratet, är kursens ämnen så viktiga att han ville hitta andra sätt att stötta föräldrarna.

Tillsammans med familjerådgivaren Mats Ekerbring kom podden ”Herre Gud – jag är förälder!” till.

– Idén med en podd hade tre syften. Jag ville upprätthålla intresset för kursen när vi inte kunde ha fysiska träffar, och sprida information till alla åtta församlingarna i pastoratet om att kursen finns. Det tredje syftet var att de som gått kursen skulle kunna repetera och fördjupa sig i olika avsnitt, säger Peter Kempe.

Han har märkt hur pandemin gjort att många småbarnsföräldrar blivit isolerade hemma, och hur många saknat stöd och någon att prata föräldraskap med.

Peter Kempe tycker att det är en viktig uppgift för kyrkan att finnas till för människor, inte bara vid de stora händelserna, utan även i det lilla livet däremellan.

– Vi har par- och relationskurser inför vigseln, och talar om att vi inte bara vill viga människor och sedan släppa dem. På samma sätt vill vi inte bara döpa barnen, utan även finnas som ett stöd till barn och föräldrar längs hela vägen.

”Vi vill inte bara döpa barnen, utan finnas som ett stöd till barn och föräldrar längs hela vägen.”

De fem första poddavsnitten följer i stora drag kursinnehållet i Trygghetscirkeln.

Det handlar om att räcka till som förälder, att få till en trygg anknytning och hur man som förälder är med och delar barnens känslor, men också om hur man kan reparera en relation som inte blev som man ville.

Avsnitt sex berör barns existentiella funderingar, och hur religion och andlighet kan ha att göra med trygg anknytning. Det är ett ämne som Peter Kempe sysslat mycket med, och han tycker det är ett viktigt komplement till de övriga ämnen som Trygghetscirkeln tar upp.

– Det handlar om barns rätt till andlig utveckling, Det har blivit ännu tydligare under corona hur barn har existentiella frågor som behöver besvaras.

Den sjunde delen handlar om hur man kan bemöta barn med sorg. Prästen Anna-Maria Armö är gäst i avsnittet. Hon har arbetat med samtalsgrupper för barn som mist en nära anhörig, grupper som är ett samarbete mellan Svenska kyrkan och Region Örebro.

– Det blev ett mycket fint samtal med mycket tröst, tycker jag, säger Peter Kempe.

Alla avsnitt av ”Herre Gud – jag är förälder” finns att lyssna på via svenskakyrkan.se/orebro/herregud